Home Vijesti Manifestacija Bošnjačko jedinstvo u Minhenu: Dok je Muftije Zukorlića ne bojimo se...

Manifestacija Bošnjačko jedinstvo u Minhenu: Dok je Muftije Zukorlića ne bojimo se za Sandžak i Bosnu

877
0

Kako je i najavljeno, večeras od 19 časova u Minhenu je održana manifestacija BOŠNJAČKO JEDINSTVO u organizaciji Medžlisa Bajern – Džemata Fedžr Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Manifestacija je upriličena u povodu Dana Sandžaka i Dana Bosne i Hercegovine, a specijalni gost manifestacije bio je akademik Muamer Zukorlić Muftija.

Ef. Bibić: Dajmo povjerenje onima koji nas čine ponosnim i čuvaju naše dostojanstvo

U ime domaćina Izet-ef. Bibić, glavni imam džemata Bajern i imam u džematu Fedžr, obratio se prisutnima, iskazavši dobrosošlicu. On je poslao poruku omladini da, tragom svojih predaka, jačaju svoje veze sa domovinom – Sandžakom i Bosnom, ma gdje bili i ma šta radili.

Posebno se zahvalio muftiji Zukorliću i komandantu Kaukoviću koji su posebno obogatili skup, kako je rekao. Izet-ef. Bibić je poručio da je vrijeme da i na političkom planu damo podršku onima koji nas dostojanstveno predstavljaju i koji bude ponos u našim prsima, a da pošaljemo kućama one koji nas već godinama i decenijama degradiraju, lažu i kradu, jasan je bio Izet-ef.

“Na kraju želim da kažem da večeras imate priliku pribaviti dva nacionalna ilmihala – Drevnu Bosnu i Akademiju, autora dr. Zukorlića. Kao što imamo ilmihale na vjerskom polju, sada, zahvaljujući akademiku Zukorliću, imamo i nacionalne ilmihale”, kazao je ef. Bibić.

Konzulica Tihić-Kadrić: Ovo je najveći skup kojem prisustvujem u svom mandatu – zadovoljstvo mi je što ću večeras slušati akademika Zukorlića

Prisutinima se obratila i generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Minhenu g-đa Ruzmira Tihić-Kadrić. Istakla je tom prilikom svoje impresije i zadovoljstvo da prisustvuje, kako navodi, najvećem skupu Bošnjaka u svom mandatu, pogotovo jedinstvenih Bošnjaka, kako ih okarakterizira, iz Bosne i Sandžaka.

“Izet efendija je na polju jedinstva Bošnjaka puno radio i uradio. Hvala mu na tome. I ovaj večerašnji skup je dokaz tome”, poručila je ona.

Podvukla je zadovoljstvo što ima priliku večeras upoznati, biti na skupu i slušati akademika Muamera Zukorlića uživo, iako, kako je kazala, sa svojom kolegicom, redovito prati sve njegove javne nastupe.

U bogatom kulturno umjetničkom programu predstavili su se horovi Fedžr, Nur, Aynur i Bejjan iz Minhena, a prisutnima se obratio i komandant odreda Hamze pri Armiji BiH Fikret Kauković.

Komandant Kauković: I poslije rata je rat – Da Sandžak i Bosna dožive jedinstvo

Na početku svim prisutnima čestitao je Dan Sandžaka i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, uz poruku da se nada u budućnosti i suštisnkom jedinstvu Bosne i Sandžaka.

“Nadam se da će Sandžak i Bosna, ako nikako drugačije, onda makar pok okriljem Evropske unije, doživjeti jedisntvo”, kazao je komandatn čuvenih Hamzi Fikreta Kaukovića.

U nastavku svog obraćanja, on je predstavio jedinicu Hamze, kroz historiju i svoja lična iskustva, te iskustva svojih saboraca, posebno generala Izeta Nanića, čiji je bio bliski saradnik. Svoje obraćanje je i završio njegovom porukom koju je često govorio: “I poslije rata je rat”, te, kako je sam zaključio, iako general Nanić nije doživio kraj rata, mi jesmo i svjedočimo da je i poslije rata opet rat.

Mala Nahla: Muftija Zukorliću – dok je Vas ne brinemo za Sandžak, komandante Kaukoviću vi ste naši heroji

Prisutnima se obratila i polaznica mekteba Fedžr Nahla Bibić koja se vrlo emotivnim porukama obratila večerašnjim govornicima Muftiji Zukorliću i komandantu Kaukoviću: “Dok Vas imam ja ne brinem za Bosnu i Sandžak”, poručila je mlada Nahla.

Veliko intereovanje za knjige akademika Zukorlića.

U pauzi nakon prvog dijela programa, zbog velikog interesovanja, organizatori su obezbijedili primjerke Drevne Bosne i Akademije, a autor akademik Zukorlić u pauzi potpisivao je knjige i fotografisao se sa prisutnima.

Muftija Zukorlić: Vratiti dostojanstvo Bošnjaka i organizirati se u dijaspori

Akademik Zukorlić obratio se na samom kraju skupa, istakavši da je uvijek rado dolazio na skupovima u dijspori pogotovo kada se obilježava Dan Sanžaka i Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Doduše, ispravno bi bilo Dan obnove državnosti Bosne, jer naša država Bosna starija je od 1000 godina”, kazao je akademik Zukorlić.

Muftija je kazao da je nekada više dolazio u dijasporu, ali sada, zbog sve većih obaveza u domovini, samo dolazi u iznimnim situacijama.

“Ne dolazim Vam zato što moram da dođem. Već zato što je Vaš patriotizam Vaš ovdje, u dimenziji Bosne i Sandžaka ili Bosne ili Sandžaka, jači i čistiji nego onaj u domovini”, kazao je akademik Zukorlić.

“Mnogo je stvari koje treba učiniti da bi naš narod bio slobodniji, i da bi imao stabilnu državu”, kaže Zukorlić i dodaje “Ali jedna je ključna koju trebamo uraditi – Biti dostojanstven Bošnjak, i vratiti dosotjanstvo Bošnjaka. Jer zemlja domovina i država je nužna, ali bez onih koji trebaju u njoj živjet ne znači ništa”.

Također, Muftija je ukazao na nužnost spoznaje linije razdvajanja između dobrote i naivnosti u Bošnjaka.

“Dobroćudnost Bošnjana stara je više od 1000 godina, to je naša tradicija i ne treba da je se odričemo. Ali ona ne smije prerasti u naivnost. Vuk uvijek želi da pojede ovcu i stado. Hajmo naučiti tu granicu”, zaključuje Zukorlić.

I treća stvar koju akademik Zukorlić potencira jeste važnost organiziranja u dijaspori.

“Organizaovanje u dijaspori je nacionalno liječenje od stogodišnjih deformacija od raznih čizama, progona i porobljavanja. Onog trenutka kada budemo uspjeli da budemo organizovan narod, postajemo nacija. To znači da sve svoje kapacijtete okrenemo u istom pravcu za iste ciljeve. Da nacionalne i državne interese uzdignemo iznad porodičnog partijskog interesa”, kaže Zukorlić i dodaje da nikada ne smijemo zaboraviti žrtve naših heroja – šehida koji su dali živote za državu Bosnu, jer da nije bilo njih, ne bi bilo Bosne, a ne bi bilo ni nas.

“Ovu sliku nikada ne zaboravite, pogotovo kada Vas pozovu da nešto uradite za svoju Bosnu, Sandžak, zajednicu i džemat, nemojte ostati da se ne odazovete”, ističe Zukorlić.

“Zapamtite”, zaključuje Zukorlić, “na nama je danas velik odgovornost. Da poslije rata u miru očuvamo naše jedinstvo, domivinu, identitet. Moramo izbrisati granice među nama!”

Večerašnjoj manifestaciji, pored imama, brojnih džematlija iz Medžlisa Bajern IZBNJ, prisustvovali su i predstavnici bošnjačkih organizacija iz ove regije, ali i okruženja, među kojima Ljutvija Balkan, Sulejman Aličković, Asmir Bihorac, Enis Dervišević i brojni drugi.

Prethodno je danas, prilikom dolaska u Minhen, akademiku Zukorliću pripremljeno iznenađenje divnim dočekom najmlađih članova džemata Fedžr koji su sa cvijećem u rukama, odjeveni u tradicionolnu bošnjačku nošnju iskazali mu hošgeldiju.