Home Vijesti SPP CG čestitao Dan Sandzaka

SPP CG čestitao Dan Sandzaka

545
0

Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori građanima u opštinama Rožaje, Plav, Petnjica, Berane i Bijelo Polje putem bilborda čestila je 20. novembar Dan Sandžaka. Iz SPP-a kazali da je samo pominjanje termina “Sandžak” do skoro bilo gotovo zabranjeno, te da su dodatnim angažovanjem poslednjih godina uspijeli da razbiju taj stereotip.

– Iz razloga što je unazad nekoliko godina to bila tabu tema u južnom dijelu Sandžaka odlučili smo se na ovaj način čestitke. Čestitali smo svim stanovnicima Sandžaka a ne samo Bošnjacima, kazao je predsjednik OO SPP u Petnjici Almir Muratović.

Na pisanja pojedinih medija da je riječ o provojaciji iz SPP poručili da je čestitka poruka mira i poštovanja.

Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori, poštujući teritoritorijalni suverenitet i državni integritet Crne Gore, a evocijrajući uspomene na vrijeme kada se u Sandžaku pod predsjedavanjem Sretena Vukosavljevića, gradilo zajedništvo naroda, i gradio sandžački regionalni identitet, danas obilježava Dan Sandžaka sa jednostavnom porukom da svim njegovim stanovnicima želimo sretan ovaj dan. Naša poruka može biti i jeste samo poruka mira i poštovanja među svim stanovnicima Sandžaka, koje smo tako oslovili izbjegavajući pojam “građanina” jer se isti više veže za državnu teritoriju, koja je za nas i u ovoj poruci neupitna.

Odluka SPP organa da obilježi Dan Sandžaka 20.novembar, jednom jednostavnom čestitkom, od nekih organizacija i pojedinaca je shvaćena provokacijom, što je daleko od naše želje i ciljeva naše politike. Vjerujemo da se komunikacija među narodima i građanima na ovom balkanskom prostoru treba i mora graditi u međusobnom poštovanju a određene razlike među nama trebamo doživljavati kao bogatstvo različitosti.
U smislu jasne poruke mira, u ime SPP u CG, svim stanovnicima Sandžaka čestitam Dan Sandžaka 20.novembar.

SANA