Home Vijesti Predsjednik Programskog savjeta RTSa: ”Bosanski nije dorastao da bude zaseban jezik”

Predsjednik Programskog savjeta RTSa: ”Bosanski nije dorastao da bude zaseban jezik”

297
0

Iako je nekoliko puta nestajalo struje u Domu kulture u Sjenici izjava predsjednika Programskog savjeta RTSa Milivoja Pavlovića da bosanski nije dorastao da bude zaseban jezik jedne zajednice izazvala je negodovanje i napuštanje sale. Građani medijskom javnom servisu zamijeraju da iz njihove opštine izvejštava najčešće o vremenskim prilikama, iako u ovom kraju ima i uspješnih pojedinaca ali i teškoća koje treba zabilježiti i o njima izvještavati.

 

Sjenica je varošica koja se nalazi na preko hiljadu metara nadmorske visine. Na RTSu je često vidimo kao najhladniji dan u Srbiji. Te temperature nisu jedini razlog da Sjenica bude na RTSu nego da imamo mnogih drugih stvari po kojima bi trebala biti zastupljena na RTS-u, ističe, između ostalog, Hazbo Mujović oredsjednik Opštine Sjenica

 

Prisutni ističu da je neophodan program na bosanskom jeziku, da na javnom servisu, koji se plaća i njihovim novcem, neophodno više emisija o kulturom identitetu Bošnjaka na bosanskom jeziku, ali i o dobrim međunacionalnim odnosima u ovom kraju.

Mi pažljivo slušamo, nastojimo da realizujemo što više vaših zahtjeva kako bismo za godinu dana na nekom sličnom susretu ovdje ili negdje drugo izašli pred slušaoce i građane i pred cjelokupnu javnost sa što bogatijim izvještajem o radu, kaže Milivoje Pavlović predsjednik Programskog savjeta RTS-a

 

 

Na skupu su pored građana učestvovali predstavnici lokalnih kulturnih i obrazovnih ustanova iz Sandžaka, nevladinih organizacija i novinara.

 

Naredna javna rasprava je u Zrenjaninu iduće sedmice, a završna 11. decembra u Beogradu. Potom će na osnovu analiza, sugestija, prijedloga i primjedaba učesnika Programski savjet napraviti izvještaj i preporuke za unaprijeđenje programskog sadržaja RTS-a, koje će dostaviti generalnom direktoru i Upravnom odboru.