Pazarska sofra na Dan tolerancije u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Kulturni centar DamaD i Udruženje roditelja i prosvjetnih radnika “Partnerski za obrazovanje”, uz podršku mladih iz KUD-a Ras i KUD-a mladih Novi Pazar organizirali su javni događaj pod nazivom PAZARSKA slatka SOFRA kod Sebilja. Tim putem istaknuto da smo, kako navode iz organizacije Damad, iz godine u godinu, sudeći prema brojnim studijama, tolerantniji nego što smo ranije bili.

Prevencija nasilja i ekstremizma mora se svesti na minimum, poručili iz organizacije Forum MNE. Koliko odgovornosti i obaveze prema tome imaju lokalne samouprave, isto toliko ima i civilni sektor koji značajno može doprinijeti smanjenju ovog problema.

Naša djeca, poručuju iz Udruženja roditelja i prosvjetnih radnika “Partnerski za obrazovanje”, biće tolerantna onoliko koliko ih mi, kao roditelji, naučimo toleranciji, jer smo mi njihovo ogledalo.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom, o principima tolerancije koja je potpisana 16. Novembra 1995. godine.

Proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije UNESCO je skrenuo pažnju na brojna međunarodna dokumenta koji se tiču ljudskih prava, kao što su Konvencija o građanskim i političkim pravima, Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, Konvencije o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije i druge.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img