Dr. Admir Muratović na tribini o Sandžaku u Zenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji NVO “BATON”, Kluba paraolimpisjkih sportova, 14.11.2019.godine u  Sali muzeja  Grada Zenice održana je edukativna tribina pod  nazivom: BOŠNJACI SANDŽAKA – IZAZOVI STRADANJA I OPSTANKA.

Gost-predavač tribine bio je prof. dr. Admir Muratovic, direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina pri IUNP-.

Kako je naglasio predsjednik Batona, dr. Amir Ismic, ova tribina motivirana je željom ove organizacije da na prigodan način obilježi 95 godina od stradanja Bošnjaka u Šahovićima, a sve u cilju očuvanja sjećanja na kontinuirani genocid nad Bošnjacima, sa posebnim osvrtom na Sandzak.

Interesovanja za tribinu je bilo veliko sto je pokazala i činjenica da su posjetioci i nakon skoro dvocasovne tribine koja je imala dva dijela, gdje je dr. Muratovic prvo govorio o stradanju Bosnjaka Sandzaka kroz historiju, dok je u drugom dijelu fokus bio stavljen na predstavljanje dostignuća koje su Bosnjaci Sandzaka kroz Islamsku zajednicu postigli u zadnjih 30 godina, izlagaču postavljali i dodatna pitanja o onome sto su imali prilike čuti, ali i kroz dva kratka video dokumenta i vidjeti.

Ono sto posebno dojmi jeste nivo informacija koje su Bosnjaci iz Zenice, prisutni na tribini, pokazali da imaju kada su u pitanju uspjesi ali i problemi sa kojima se Bosnjaci  Sandzaka suočavaju, dok su sami priznali da im je priča o stradanju bila nepoznanica.

Poseban utisak je bio taj da je svaki podatak o uspjehu u Sandzaku propracen gromoglasnim aplauzom, čime se je pokazalo da je veza medju Bošnjacima, s obe strane Drine, posebno kada su u pitanju “obični ljudi” toliko snažna da niti jedan  pojedinac ma ko on bio, i ma kakvu funkciju obnašao neće imati hrabrosti da to ikada dovede u pitanje, koliko god da ima onih koji, zbog svojih ličnih interesa, nekada delegiraju to kao “izvjesnost”.

Posjete različitim NVO

  1. 11. 2019. godine, dr. Amir Ismic je upriličio posjetu brojnim organizacijama u Zenici koje se bave pitanjem podrške raznim društvenim kategorijama koji su žrtve agresije i ratnih zločina tokom iste.

Prva u nizu tih posjeta bila je Udruženju “Medica” koje se bavi, izmedju ostalog, i podrškom ženama žrtvama ratnog zločina silovanja.

Delegaciju iz Sandzaka koju su činili dr. Admir Muratovic i dr. Amela Muratovic primila je direktorica ove NVO dr. Sabiha Husic i upoznala ih sa ciljevima i djelovanjem ove organizacije koja, na osnovu onoga sto se imali prilike vidjeti, radi, malo je reci, herojske stvari.

Dr. Sabiha Husic dobitnica je nagrade “Žena svijeta” za 2014.godinu, nagrade koja odaje priznanje hrabrim ženama koje govore u ime marginaliziranih žena i djevojaka koje su socijalno, ekonomski i politički isključene, a koju dodjeljuje američka organizacija “Women for Women International”. Dr. Husic je zahvaljujući licnom poznanstvu sa poznatom holivudskom glumicom Angelina Jolie uspjela priču o zločinu nad silovanim Bosnjakinjama predstaviti cijelom svijetu.

Dr. Sabiha Husic je svrsenica medrese i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Rat 1992. godine je zatekao dok je bila u Pljevljama na ramazanskoj praksi. I pored činjenice da je imala priliku poput kolega muškaraca, koji su bili sa njom u Pljevljima otići na školovanje u Tursku, ona se odlučila na povratak u rodni Vitez. U Vitez je iz Pljevalja preko Kosova, Makedonije i “suma” kod svoje kuće stigla nesto prije Kurban bajrama.

  1. godine je bila prinudjena, nakon surovog zločina kojeg su pripadnici HVO-a počinili nad Bošnjacima u Ahmićima izbjeći  u Zenicu, gdje se kao volonter stavila na raspolaganje organizaciji kojom sada upravlja i bila “prva pomoc” i podrška brojnim silovanim Bosnjakinjama koje su kao izbjeglice, posebno iz Istočne Bosne stizale u Zenicu.

Sahat u društvu sa direktoricom Organizacije za brigu o sehidskim porodica

Delegacija iz Sandzaka istog dana bila je u posjeti i Organizaciji porodica sehida i poginulih boraca “Zlatni Ljiljan”- Zenica gdje su se sreli sa predsjednicom ove ustanove gospodjom Nihadom Husejnagic u čijem društvu je bio Predsjednik Udruženja nosioca najvećih ratnih priznanja Armije Republike BiH ”Zlatni ljiljan” iz Zenice, gospodin Alija Redzic, koji su goste iz Sandzaka upoznali sa aktivnostima njihovih organizacija na polju podrške korisnicima njihovih usluga.

Posebno je izražena činjenica da svi zajedno trebamo učiniti mnogo vise kako djeca onih koji su svoje živote položili za svoju domovinu trebaju biti posebno podržani kako ne bi osjetili da su “zaboravljeni” sto je nekada, nažalost, sumorna realnost.

Na kraju veoma sadržajne posjete dr. Muratovic se sreo i sa direktorom i vlasnikom nedeljnih novina “Naša rijec” gospodinom Sajtom Cehovicem, porijeklom iz Priboja, kao i sa predstavnicima Kluba Baton u sjedećoj odbojci gdje se razgovaralo o odredjenim projektima za koje se pokazala želja da budu mostom saradnje izmedju Sandzaka i Zenicko-dobojskog kantona.

Ono sto je opći utisak je oduševljenje delegacije iz Sandzaka onim sto su imali prilike vidjeti kada su u pitanju projekti koje ljudi koji su bili divni domaćini rade. Nerijetko bez podrške institucija, nekada iz uz nerazumijevanje, ovi ljudske gromade i pored onog sto nose kao posledicu iskušenja koje ih je zadesilo imaju toliko energije na kojom im mogu pozavidjeti svi oni koji mogu svoje obaveze izvršavati bez ikakvih smetnji.

Molim Allaha dragog da ovim ljudima podari svako dobro zbog svega onoga sto rade, a vrlo često je to ono sto oni koji bi trebalo imaju “preča posla”.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img