Home Vijesti U Novom Pazaru obilježen Svjetski dan dijabetesa

U Novom Pazaru obilježen Svjetski dan dijabetesa

446
0

Trenutno u Novom Pazaru dijabetes ima oko 8.700 osoba, od kojih je njih 5.000 na insulinskoj terapiji.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, Udruženje dijabetičara Novi Pazar u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Domom zdravlja organizirali su besplatno merenje krvnog pritiska kao i šećera u krvi.

„Ovakvim i sličnim akcijama pokušavamo da edukujuemo naše sugrađane a posebno ove obolele od dijabetesa jer je dijabetes u sve većoj ekspanziji, broj oboljelih se stalno povećava. Mi iz udruženja pokušavamo da raznim predavanjima, ovakvim i sličnim aktivnostima ukažemo na probleme koji dovode do dijabetesa, veliki je broj oboljele djece, što je veoma loše, mi dosta pokušavamo i sa njima da radimo. Slogan obilježavanja svjetskog dana dijabetesa je „Porodica i dijabetes“. U lijećenju dijabetesa je veoma bitna edukacija porodice, da znaju kako da postupaju sa oboljelila, kako da reaguju u momentima pada ili skoka šećera u krvi.“, istakao Enes Selmanović.

Veliki broj građana iskoristilo je akciju besplatnih pregleda. Prema riječima predsjednika udruženja dijabetičara, nekoliko građana koji su učestvovali u akciji nisu ni znali da imaju povećan šećer u krvi.

„Ima dijabetičara koji primaju terapiju ali su imali povišen šećer u krvi, ima i sugrađana koji su slučajno vidjeli da radimo akciju i došli su da provjere šećer, međutim i oni su imali visok šećer u krvi tako da smo ih uputili u Savjetovalište za dijabetes, u Domu zdravlja na pregled kod ljekara i prema daljim uputsvima ljekara da se primjenjuje određena terapija.“

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, približno 710.000 odraslih osoba u Srbiji ima dijabetes. 465.000 osoba zna za svoju šećernu bolest, a još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu i ne liječi se.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA