Home Vijesti Promovisana knjiga “Gimnazijski kazivar” autora dr. Kemala Džemića

Promovisana knjiga “Gimnazijski kazivar” autora dr. Kemala Džemića

536
0

U prostranom holu Gimnazije u Tutinu promovisana je knjiga “Gimnazijski kazivar” autora dr. Kemala Džemića. Na jednom mjestu autor je smjestio sve relevantne ličnosti u povijesti tutinske Gimnazije od njenog osnivanja pa sve do danas. Od pisaca i pjesnika, esejista i umjetnika, očišćeni od svake vrste prisvajanja da su nečiji po bilo kom osnovu, jedni do drugih na stranicama među koricama samo zato što su na sebi svojstven dali doprinos tutinskoj Gimnaziji.

“Prof. dr. Kemal Džemić uspio je na jednom mjestu sakupiti sve one koji su dali svoj doprinos na jednom mjestu. Ova je knjiga umjetnost rasterećena svih drugih primjesa, jer nas ona spaja i samo kao ovakva budi veliku ljubav među nama i čuva nas sjećanjem od zaborava”, kazao je prof. Hazir Derdemez.

“Ovdje smo da ukažemo čast i profesoru Kemu ali i svima onima koji se nalaze na stranicama ovog Kazivara. Zaista divan pečat svim ljudima koji su vezani za Tutin, našu školu, ovu gimnaziju. Jedan sam od svjedoka koliko je Kemo uložio truda, napora i vremena da sačini ovakvo djelo i na neki način na svijet donese”, istakla je jedna od recenzenata prof. Stojanka Leković.

Knjiga je stvorena da uči čovjeka, te da ljude spaja. Duhovno ih čisti, umno oplemenjuje, budi nove vidike, istakao je najstariji živi kazivar iz knjige prof. dr. Džemića, prof. Raša Jovanović.

“Knjiga je istovremeno i izvorište i utočište sviju nas. Sve ono što smo saznali bilo je to preko knjige, direktno ili indirektno. Čovjek stvara knjigu, knjiga stvara čovjeka. Tako je bilo oduvijek, tako je i danas. Tako je bilo i u vrijeme papirusa i prije 5000 godina kada su ljudi upisivali na kori drveta. To je ono što spaja čovjeka i knjigu. Ona je sveta o tome što joj svi prilazimo na isti način, očišćeni i rasterećeni svih sprega, sa istim željama i istim potrebama da u njoj i pomoću nje obogatimo svoj duh, te da upotpunimo svoje znanje i proširimo svoje vidi, istančamo svoja osjećanja. Sve staje u jednu sintagmu – da se promijenimo”, istakao je Jovanović.

Autor sretan i ponosan, poručio da je od početka želja bila na svojstven način zahvaliti se i odužiti onima koji su dali svoj doprinos tutinskoj Gimnaziji.

“Nadam se da će ova knjiga biti pokretač, jer sam nastojao da ovdje objedinim naučna djela iz oblasti humanističkih znanosti, te slikarska djela onih koji su dijelom vezani za ovu našu gimnaziju. U ovoj knjizi, zbog toga, ima mnogo simbolike. Oduvijek se Tutinci nekako brane i dokazuju da se ovdje njeguje kultura, te da u našim ustanovama stanuje kultura, lijepa riječ i misao. Nema potrebe, jer je Tutin oduvijek imao to. Zato sam ja osjetio potrebu da sve to objedinim u ovom kazivaru i hvala svima koji su svoje radove priložili i publicirali kroz Gimnazijski kazivar. Hvala vam od srca i živjeli”, kazao je prof. dr. Kemal Džemić.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su horovi osnovnih škola “Rifat Burdžović Tršo” i “Dr. Ibrahim Bakić”. Cijelu promociju “Gimnazijskog kazivara” pogledajte u večerašnjem izdanju Specijalne emisije na STV.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA