Home Vijesti Dr. Zukorlić u Skupštini Srbije o islamskom bankarstvu

Dr. Zukorlić u Skupštini Srbije o islamskom bankarstvu

576
0

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali o Predlogu odluke o izboru člana Savjeta guvernera Narodne banke Srbije, koji je podnio Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. 

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić naglasio da je pitanje Savjeta guvernera veoma važno kao i kvalitet njegovih članova.

“Kao što je poznato da Muslimani imaju problem sa kamatnim poslovanjem banaka a s obzirom na činjenicu, a o čemu smo i ranije govorili da je Srbija širom otvorila vrata halal standardu u pogledu proizvodnje, u pogledu prehrane, u pogledu trgovine raznim proizvodima što predstavlja veoma značajan iskorak Srbije u pogledu njenog otvaranja prema svim svojim građanima uvažavajući posebnosti normi i vjerskih i moralnih do koje drže Muslimani, građani Republike Srbije, a sa druge strane i cjelokupno otvaranje Srbije prema muslimanskom svijetu koje je također dalo izuzetno dobre rezultate u pogledu novih investicija koje smo imali od strane UAE, od strane Republike Turske, investitora iz drugih muslimanskih zemalja. Uvjerenja sam da je Srbija sazrela da napravi još jedan iskorak u pogledu otvaranja prostora za islamsko bankarstvo tj. za otvaranje, za početak bar jedne islamske banke koja bi siguran sam bila veoma ozbiljan motiv za investiranje od strane Muslimana unutar same Srbije ali isto tako od strane veoma brojne i veoma bogate bošnjačke dijaspore gdje imamo više od milion ljudi izvan zemlje Srbije, među kojima su pojedinci ultrabogataši, multimilioneri, veoma zainteresirani a zbog svojih vjerskih uvjerenja traže prostor za investiciju u skladu sa islamskim normama.” 

On je istakao i to da islamsko bankarstvo nije razvijeno samo u islamskom svijetu već da je i zapadni svijet prepoznao šansu u ovome i uglavnom otvorili ozbiljne islamske banke.

“Svakako da ovim ovu temu samo otvaramo i znamo da nije guverner niti njegov Savjet taj koji može neposredno odgovoriti na ovu inicijativu ali je ovo prije svega preporuka i Parlamentu da razmotri zakonsku regulativu a zasigurno je od velike važnosti da Savjet guvernera, odnosno i sam guverner zapravo shvati važnost ove inicijative i time omogući da se još jedan novi talas investitcija u ovoj zemlji omogući, i ne samo to već da prosto to bude još jedna poruka Muslimanima i u ovoj zemlji i u regionu ali isto tako i širom islamskoga svijeta. Islamsko bankarstvo nije nikakav poseban bauk, ovdje imamo samo jednu ključnu bitnu različitost što islamski zakoni i propisi zabranjuju kamatno poslovanje i islamske banke iznalaze modus vankamatnog ili beskamatnog poslovanja koje se odvija na način sličan investicionim fondovima gdje ulagač ili vlasnik novca uloženog u određenoj banci ne dobija profit po fiksnoj kamati već snosi rizik zajedno sa bankom za novac i ishod profita, odnosno zarade u koji je uložen taj novac.”

Dr. Zukorlić zaključio da bi ovo za Srbiju bilo od velike važnosti te da aktueliziranje ove teme smatra veoma važnom kao i to da vjeruje da će Parlament, guverner, Savjet i svi ostali imati razumijevanja kao i za do sada inicijative slične vrste.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić