Home Vijesti Aktivnosti u povodu mjeseca rebiu-l-evvela

Aktivnosti u povodu mjeseca rebiu-l-evvela

357
0

U povodu mjeseca rođenja Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s. Vjersko-prosvjetna služba Mešihat IZ-e u Srbiji je u saradnji sa Medžlisima na prostoru Sandžaka organizirala niz aktivnosti, ili uzela učeće na njima, kako bi se džematlijama što više govorilo o Allahovom Poslaniku a.s., njegovom životu i poslaničkoj misiji, te potrebi da se svako od muslimana danas ugleda na Allahovog poslanika, koji je, kako ga Uzvišeni Allaha naziva „najljepši uzor“.
Tim povodom je delegacija profesora FIS-a i Medrese, predvođena rukovodiocem Vjersko-prosvjetne službe 01.11.2019. posjetila Medzlise IZ-e Prijepolje i Priboj tom prilikom predvodila džumu namaz u Prijepolju u džematima Centar, gdje je džumu predvodio dr. Rešad ef. Plojović, Vakuf – u kojem je džumu predvodio dr. Haris ef. Hadžić i džematu Župa – u kojem je dzumu namaz predvodio dr. Enver ef. Omerović, dok je u centralnoj Hasan-aginoj džamiji u Priboju dzumu predvodio dr. Hajrudin ef. Balić.
U petak 08.11.2019. delegacija Mešihata koju je predvodio rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe je posjetila Medžlis Tutin i tom prilikom obavila džumu namaz u četiri gradske džamije. U Centralnoj džamiji je džumu predvodio mr. Muhedin ef. Latifović, džamiji Validejn dr. Rešad ef. Plojović, Miradž džamiji dr. Enver ef. Omerović, dok je u džamiji u naselju Kleče džumu predvodio dr. Hajrudin Balić.
U subotu, 09.11.2019. delegacija Mešihata je uzela učešće na centralnim svečanostima koje su upriličene u povodu 12. rebiu-l-evvela i to po sljedećem rasporedu. Dr. Rešad ef. Plojović je prisustvovao svečanosti u povodu proglašenja pobjednika i dodjeli nagrada najboljim učesnicima kviza znanja o Allahovom Poslaniku, kojeg je organizirao Medžlis IZ-e Novi Pazar, na kojem su učešće uzeli polaznici mekteba iz skoro svih džemata Medžlisa, u Hadži Mehovoj džamiji i tom prilikom se obratio prisutnima. Dr. Hajrudin ef. Balić je bio gost predavač na centralnoj svečanosti u Medžlisu IZ-e Tutin, koja je upriličena u Centralnoj džamiji, dok je mr. Muhedin ef. Latifović bio gost predavač na centralnoj svečanosti u Prijepolju.
U planu je posjeta novosadskom muftijstvu u petak 15.11. 2019 i obajvljanje džume namaza u džematima na prostoru pomenutog muftijstva.