Home Vijesti Opština Sjenica dobila novi grb

Opština Sjenica dobila novi grb

1366
0

Na sjednici Skupštine Opštine Sjenica usvojeni je novi izgled grba, simbola ove Opštine u Sandžaku. Autorica Edina Musić diplomirani arhitekt.

Za mene je ovo veliki dan jer ovo je veliki uspjeh i za mene i za naš grad, za sve nas. Željela bih se zahvaliti svima koji su i meni pomogli jer sam tek na početku i tek sam završila studij kako bismo došli do ovakvog rada, kaže autorica

Grb je u obliku štita zasnovan na srednjovekovnim štitovima kao esencijalni heraldički element i tradicionalni simbol zaštite. Po sredini prikazana je stara zajednička tvrđava iz osmanlijskog perioda. Zlatni dijelovi u podnožju tvrđave simbolizuju kaldrmu, a zlatnom bojom obojeni su i krovovi tvrđave kao simbola historije i postojanja. Grad počiva na crvenom tlu gdje su rijeke: Jablanica, Grabovica, Uvac i Vapa, koje stilizovano predstavljaju meandre.

Zelenom bojom pozicionirane jele simbolišu prirodne i geografske posebnosti, brdsko -planinski reljef područja Pešterske visoravni. U dnu štita upisana je “1253” godina kada se Sjenica prvi put spominje.