Home Vijesti SPP podnio krivične prijave protiv učesnika i organizatora četničkog sabora u Riljcu

SPP podnio krivične prijave protiv učesnika i organizatora četničkog sabora u Riljcu

451
0

Stranka pravde i pomirenja uputila je danas krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu protiv više lica učesnika i organizatora Četničkog sabora u selu Riljac, u Trsteniku, zbog djela povreda ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti iz člana 317 Krivičnog zakonika Republike Srbije

((1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji),kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

((2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova),
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

Stranka pravde i pomirenja smatra da nadležni sudski organi moraju hitno reagirati, identificirati i procesuirati sve učesnike ovog događaja koji su svojim djelovanjem uznemirili javnost i nanijeli duševnu bol pripadnicima islama, bošnjačkoga naroda i građanima Novog Pazara, pokušavajući da naruše međunacionalne odnose i izazovu međuvjersku mržnju i netrpeljivost među narodima Republike Srbije, ali i cijeloga regiona.

Želimo da vjerujemo da su ovo istupi pojedinaca koji su zloupotrijebili institucije sistema a nikako zvanični narativ i politika zvaničnih državnih organa i Srpske pravoslavne crkve. Zato zahtjevamo od državnih organa da zabrane rad udruženja „Kraljevina Srbija“ jer svojim djelovanjem krši prava i slobode građana, posebno pripadnika manjinskih naroda, kao i vjerska prava i slobode zagarantirane Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Od Srpske pravoslavne crkve tražimo da se jasno izjasne o ovom događaju i javno ograde od postupka sveštenika koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije mržnje i fašizma.