Home Vijesti Dr. Zukorlić u emisiji “Bez ustručavanja” o odnosu države prema IZ, vjeroučiteljima,...

Dr. Zukorlić u emisiji “Bez ustručavanja” o odnosu države prema IZ, vjeroučiteljima, vakufskoj imovini i odnosu prema BiH

368
0

Gost emisije “Bez ustručavanja” na televiziji KCN Zrenjanin bio je narodni poslanik i predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić. Bilo je riječi o širokoj lepezi tema, sa posebni osvrtom na položaj Islamske zajednice i ispravljanja načinjenih nepravdi. Dr. Zukorlić navodi da su napravljeni određeni iskoraci i da je kurs dobar, ali da je, kako kaže, loša brzina.

“Određeni koraci su napravljeni, ali evo, već smo na kraju mandata i ja insistiram da se stvari ažuriraju i postave na zdrave osnove, jer pitanje dvojnosti Islamske zajednice nije samo pitanje muslimana. To je pitanje i države, jer vi na osnovu dvojnosti šaljete poruku mogućnosti trojnosti,  četvornosti, stvarate osnov haosa i to je veliki problem. Ova stvar se ne smije odgađati i činiti perifernom, jer na tim pukotinama se rađaju i rastu mnogi korovi. Oni kažu sad: “Znate, to je unutarnje pitanje, nama je nezgodno da se miješamo”. Ma nemojte. Zgodno vam je bilo da se miješate kad ste pravili problem, a sad vam je nezgodno da uklonite posljedice problema. Bez obzira, mene ne zanima ko je personalno. Država nosi svoje nasljeđe i dobro i loše iz prošlosti i ona se sa njim mora nositi”, kazao je dr. Zukorlić.

Ono što se mora pod hitno riješiti jeste vraćanje svih vjeroučitelja u sistem školske nastave, vraćanje vakufske imovine, kao i upotreba maternjeg, bosanskog jezika.

“Neko ko vam negira jezik, ma šta lingvisti govorili o tome, nauka je nešto sasvim drugo, ali vi morate ustavno pravo i nešto što je zagarantirano svim međunarodnim konvencijama ispuniti. Ukoliko vam neko kaže: “Moj jezik je bosanski”, ma šta to značilo, vi ste obavezni da mu obezbijedite i osigurate obrazovanje na tom jeziku sa sve različitostima i sličnostima sa srpskim jezikom i tako dalje. ne možemo sada mi iz svoje pameti i svog uvjerenja da držimo lekciju jednoj određenoj nacionalnoj zajednici i da ometamo taj jezik”, dodao je dr. Zukorlić.

Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini, ističući važnost suvereniteta za očuvanje mira.

“Ključno je od strane Srbije, ali moram spomenuti i Hrvatsku – da konačno odustanu od svojih ambicija u Bosni i Hercegovini. Ključno je da se odustane od aspiracija ugrožavanja državnog intergriteta države BiH. To je faktor destrukcije tokom 20-og stoljeća, to može biti faktor destrukcije u budućnosti. Ključ je da tu stavimo tačku i kažemo to je jedinstvena država BiH sa sve narodima i različitostima unutra kojima treba pomoći, jer to nimalo nije lako poslije tako žestokog i agresivnog rata u BiH sa sve posljedicama koje smo imali. Nije lahko liječiti te rane. Srbija, ukoliko je prijatelj BiH, treba da pomogne ozdravljenju tih odnosa u BiH, a ne da se ponaša kao “strana Banjaluke”. To je, po meni bar, nešto što nimalo nije lahko, ali je moguće”, rekao je dr. Muamer Zukorlić.

Cijelu emisiju pogledajte večeras na Sandžak televiziji sa početkom od 20h.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA