Home Vijesti Ulica Karađorđa u Sjenici ne mijenja ime

Ulica Karađorđa u Sjenici ne mijenja ime

829
0

 

U Opštini Sjenica očekivalo se da dosadašnji naziv Ulice Karađorđa dobije neko drugo ime. Međutim, opozicija kaže, ali i mnogi Sjeničaci da se na ovaj način Bošnjacima zabija samo prst u oko. Ulica Dželata, jednog od najvećih za Bošnjake, ne mijenja naziv. Tako su. Nažalostz, odlučili Bošnjaci koji predstavljaju vlast u Sjenici SDA, SDP u koaliciji sa SPSom

 

 

Imenovanje ulica, trgova, naseljenih mjesta u Opštini Sjenici jedna od bitnih odluka donesenih tok zasijedanja Skupštine Opštine. Međutim, ono što brine Bošnjake i kako im se zabija, kažu prst u oko je da žive u ulici svog dželata. U Sjenici je počinjen genocid u kojem je ubijeno, zaklano i nabijeno na kolac dvije i po hiljade bošnjačkih glava.

 

-Ja sam probao da sam jasan, lijepo sam kazao da je to iz zapisa srpskih intelektualaca, pisaca, između ostalog i Vuka Karadžića. U Sjenici se desio genocid. Karađorđe je napravio sjeničkom narodu, a ne Turcima, ne vojsci već golorukom narodu genocid. Gospodo draga Sjeničaci, treba da živite u ulici tog svog dželata. To sam rekao u Skupštini i nije me strah ni sram. Nisam htio nikog da uvrijedim rekao sam neka Srbi u Srbiji veličaju svoga vožda ali u Sjenici to je guranje prsta u oko narodu bošnjačkom,  kaže Fadil Nikšić, SPP Sjenica

 

Inače, delegacija iz Sjenice razgovarala je još ranije s ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem pri čemu, očekivalo se da ne dozvole da se imenu ulice dodijeli takav naziv. Pitanje je s kakvim će stavom sad izaći odbornici vladajuće koalicije SDA i SDP sa partnerima iz SPSa pred svoje birače.

 

-Šta su oni danas dozvolili. To je ta ružna historija, pogubna za bošnjački narod u Sjenici. Nemam ja ništa protiv naših komšija Srba. Živimo vijekovima, sarađujemo, radimo, sve što je za dobrobit i jednog i drugog naroda. Ali, nešto što je istina ne smijemo gurati pod tepih. I govoriti da je to historijsko danas.  To je danas najveće poniženje za Bošnjake.

 

S druge strane, treba napomenuti da je i Bošnjačko nacionalno vijeće opravdalo da ulica u Sjenici ponese naziv po Karađorđu.

 

Vlast u Sjenici, kaže Nikšić, za sve radi osim za Bošnjake. I to se potvrđuje, naglašava, i kroz stanje u selima, gdje vlast vrši podjelu među svojim narodom pa jedni plaćaju asfalt a jedni ne, jedni imaju vodu, jedni ne. S druge strane, komšije Srbi kilometre asfalta dobiju džaba.

 

Logično da i Bošnjake sljeduje asfalt i to besplatno. I niko se, nažlost, ne bavi važnim pitanjima kako održati poljoprivredu, kako podići, između ostalog, i proizvodnju kože u kraju gdje je najveći broj krupnih i sitnih grla stoke. Bitno je, očito, kaže hvaliti se takozvanim historijskim odlukama koje otvaraju rane ponovo Bošnjacima.  A Sjenica opština u kojoj bi vlast svakako trebala da vodi računa o svima podjednako pogotovo u nesretnim okolnostima o narodu iz kojeg i potječe.