Ženska mreža stranke pravde i pomirenja organizirala tribinu “Rak dojke-bolesti tijela i duše”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ženska mreža stranke pravde i pomirenja organizirala je tribinu “Rak dojke-bolesti tijela i duše” kako bi prisutne upoznali sa značajem prevencije kroz redovne, periodične i organizovane preglede i ulogom dijagnostike u ranom otkrivanju raka dojke. Predavači na tribini bile su ginekolog dr. Suada Gicić Skenderi i psiholog doc.dr. Semrija Smailović dok je moderator tribine bila Alma Rizvanović. Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, a do 2020. godine lekari očekuju porast broja žena obolelih od ove bolesti, istakla je dr. Gicić-Skenderi.

S obzirom da je karcinom dojke maligno oboljenje koje je nažalost u ekspanziji godinama unazad a izlečenje zavisi od toga koliko ćemo rano primjetiti karcinom dojke. Od velikog je značaja i ova tema i ova tribina jer makar malo skretanje pažnje na potrebu žene da brine o svom zdravlju. Ako se žena brine o zdravlju, ako na vrijeme primjeti problem i ako se problem na vrijeme riješi i žena ostane zdrava, onda će biti zdrava i porodica i cijelo društvo”.

Ona je apelovala na sve žene da brinu o svom zdravlju i redovno idu na preglede, jer je prevencija najbolji način da se bolest spreči ili otkrije na vreme.

Ono na šta smo skrenule pažnju jeste pregled. Samo pregledom u 80% slučajeva žene otkriju da li imaju karcinom dojke. Ovo je bila prilika da motivišemo žene, da razmišljaju o ovom ozbiljnom problemu ali i o tome da li će oboleti i ako obole u koji stadijum bolesti će dospeti. Sve to zavisi od žena i njihovoj brizi”, dodaje dr. Gicić Skenderi.

Dr. Semrija Smailović ukazala je na potrebu ovakvih tribina, istakavši značaj koji imaju na boljitak cjelokupne zajednice.

Posebno mi je drago što večeras vidim veliki broj mladih žena. To je ujedno pokazatelj o promjeni svijesti kod naših mladih žena i pokazatelj da volimo sebe, svoje majke, svoje sestre. Ne smijemo zaboraviti i ne smijemo se tešiti odbranbenim mahnizmima da mi nismo slijedeće i možda se to nama neće desiti. Zaista, svako je u riziku. Volja za životom, kvalitetan život, pozitivno razmisljanje i pozitivan odnos prema sebi je najbolja prevencija”, kazala je doc.dr. Smailović.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena u našoj zemlji tokom svog života oboli od raka dojke. S obzirom na ovako poražavajuće statistike, od izuzetne je važnosti probuditi svest žena da brinu o svom zdravlju a jedan od načina upravo su tribine poput ove.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img