Home Vijesti Otvorena izložba umjetnika Hilmije Ćatovića

Otvorena izložba umjetnika Hilmije Ćatovića

480
0

U organizaciji muzeja RAS i Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara, otvorena je izložba slika poznatog umjetnika Hilmije Ćatovića.

Direktor Muzeja RAS pozvao je sve ljubitelje likovne umetnosti a i sugrađane, da posjete muzej i pogledaju izložbu koja će biti otvorena narednih mjesec dana.

“S obzirom na veličinu umjetnika čije slike možemo da vidimo večeras i narednih mejsec dana, muzej ili sama Galerija su bili nedovoljan prostor i obe ove ustanove i institucije su nedovoljan prostor i nedovoljno velike da prikažu ovako velikog umjetnika ali ono što smo mi mogli da uradimo za ove i slične veličine, mi smo uradili, dali smo svoj maksimum i želja nam je da o onim umjetnicima, posebno onima koji nisu više sa nama, da im uvijek posvećujemo maksimum pažnje i maksimum svoga rada, da damo maksimum od sebe.” istakao Fuad Baćićanin.

Posetioci izložbe slika Hilmije Ćatovića biće u prilici da vide njegov opus likovnog stvaralaštva sve od 1970-e do 2015.godine.

“Veliko mi je zadovoljstvo da sam dio ovog velikog projekta, prvo kao neko ko zna cijelu porodicu rahmetli Hilmije Ćatovića, neko ko ga je poznavao kao student, on je meni predasvao na likovnoj akademiji slikanje na drugoj godini, i naravno što je i najbitnije kao velikog umjetnika i nekog ko je obilježio likovnu scenu ne samo ovog prostora nego i mnogo šire, kako Balkana tako i svetsku likovnui scenu.” istakla Amra Hodžić-Jejna.

Umjetnik Hilmija Ćatović izlagao je na 70 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, autor je mnogih projekata, spomenika, mozaika i murala, njegova djela se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama.