Home Vijesti Media centar je u obavezi braniti dostojanstvo oba kandidata

Media centar je u obavezi braniti dostojanstvo oba kandidata

722
0

U utorak 29. oktobra, na web portalu radija Bir, na moj tekst „Pasivnost i selektivnost medija IZ-e u BiH dovela je do brojnih problema u izbornom procesu“ izvršni direktor programa Media centra IZ-e u BiH g. Nedim Hrbat objavio je odgovor pod naslovom „Izbori za reisu-l-ulemu nisu politički izbori“ koji se može pročitati na linku: https://www.bir.ba/index.php/tekstovi-i-kolumne/item/9584-izbori-za-reisu-l-ulemu-nisu-politicki-izbori.

Prije nego se osvrnem na stavove iznesene u drugom tekstu kolege Hrbata imam potrebu zahvaliti mu se na riječima poštovanja, te iskazati i sa moje strane poštovanje i uvažavanje prema njemu, jer da ga ne poštujem ne bih se ni upuštao u polemiku sa njim.

Prije svega, želim da ukažem da, iako sam svoju reakciju na prvobitan tekst kolege Hrbata uredno i prije objavljivanja na drugim portalima poslao na oficijelni e-mail radija Bir: info@bir.ba koji je naznačen u impresumu, ista nije objavljena. Ipak, kolega Hrbat je napravio odgovor na moje reagiranje. No čitaoci ovog portala sada nemaju uvid u ono na šta je reagirao. Namjerno ili nenamjerno, na ovaj način stiče se utisak da se moj tekst želi sakriti kao i argumentacija koju sam iznio, te se na taj način još jednom, na žalost, potvrđuje istinitost moje teze o selektivnom pristupu i u ovom slučaju. Ovim postupkom prekršeno je etičko pravilo vođenja polemike na medijima, jer su čitaoci web-portala radija Bir u prilici čitati samo analize i odgovore kolege Hrbata, dok ono na šta se odgovara nemaju prilike čitati. Očekujem da će ova krupna greška biti ispravljena.

Čini mi se da kolega Hrbat nije razumio statistički prikaz informacija objavljenih na medijima Islamske zajednice, u toku kampanje za izbor za reisu-l-ulemu. Jer nije tačno da se ta analiza odnosi samo na jedan predizborni dan, kako je kolega shvatio, već na kompletan period od raspisivanja izbora do dana uoči izbora.

Dalje, kolega Hrbat me optužuje da sam „pospješio udare na medije IZ-e“ time što sam na društvenim mrežama podijelio Fejsbuk objavu sabornice Majde Rustemagić, u kojem ona iznosi, između ostaloga, i kritiku na račun medija IZ-e u BiH. Prije svega ne radi se o bilo kakvom udaru na medije IZ-e, već o konstruktivnoj kritici. Ko je pozvaniji od članova Sabora IZ-e da kritikuju rad bilo kojeg organa IZ-e pa i Media centra. Također želim istaći da je sabornica Rustemagić u tekstu kazala jako puno lijepih stvari o izbornom procesu, izrazila čestitke i zahvalnost obojici kandidata, te krajnje sekundarno spomenula kritiku na račun medija IZ-e u BiH. Iako sam podijelio status sabornice Rustemagić, ja nisam autor njenih redaka, već ona. Pošteno bi bilo da ste je pozvali na radio Bir i ponudili joj gostovanje u kojem bi ona obrazložila iznesenu kritiku, čime bi ste pokazali veličinu. Mislim da su Vaši medijski djelatnici koji su učestvovali u komentiranju u vezi sa njenom objavom na Fejsbuku pokazali svojevrsnu malodušnost i nespremnost na kritiku, posebno u dijelu kada su nastupile grube uvrede na njen račun od strane novinara IZ-e u BiH. Mislim da je takvo ponašanje nedopustivo.

Vrlo je opasna teza da nije briga Media centra IZ-e u BiH to kako su izvještavali ostali mediji o kandidaturi, kandidatima i kampanji, koliko su i da li uopšte dali prostora kandidatima, pod obrazloženjem da se to tiče njihove uređivačke politike. Da to se tiče njihove uređivačke politike, sve dok se poštuju etički kodeksi novinarstva. Međutim ako se naruši dostojanstvo izbornog procesa, čast i ugled kandidata i IZ-e, dužnost je Media centra da reagira i takvo ponašanje osudi. Kada sam u prošlom tekstu govorio o selektivnom djelovanju, podvukao sam pojavu da se i na kritiku na račun jednog kandidata reagira javno i žustro, a na najgrublje povrede dostojanstva ličnosti i porodice drugog, mirno gleda. Takav „luksuz“ Media centar IZ-e u BiH sebi ne smije dopustiti.

Dalje kolega Hrbat ističe moje „neshvatanje izbornog procesa za reisu-l-ulemu“ te „zagovaranje metoda svojstvenih klasičnim političkim izborima“. Iako do kraja nisam razumio šta to „nisam shvatio u izbornom procesu za izbor reisu-l-uleme“ nije mi jasno kako čovjek koji jako dugo djeluje i rukovodi medijima može marginalizirati uticaj društvenih mreža. Opravdanje da na izborima ne mogu glasati obični džematlije, nije nimalo adekvatno za pasivnost na društvenim mrežama, pogotovo ako za taj proces interesovanje pokaže veliki broj vjernika.

Ipak, kolega Hrbat ovim stavom zapravo zastupa organizacioni kurs jednog od kandidata kojim se teži centralizaciji i birokratizaciji zajednice, zaboravljajući da se na tim izborima nije birao reisu-l-ulema izbornog tijela, već reisu-l-ulema svih muslimana zajednice. A uloga izbornog tijela je bila da u ime i za interes tih muslimana, kao ovlašćena lica, izaberu poglavara zajednice, što znači da muslimani putem ovlašćenih predstavnika biraju reisu-l-ulemu. Iako muslimani ne mogu neposredno birati, imaju puno pravo biti detaljno informisani o izboru reisu-l-uleme i kandidatima za taj izbor. Uvjerili smo se da skromna uloga medija Islamske zajednice u tom informisanju ostavlja prostor drugim medijima, među kojima su i oni nedobronamjerni, da oblikuju sliku kandidata i izbornog procesa.

Ni na izborima za papu u Vatikanu ne učestvuju sve one hiljade okupljenih katolika, ali oni na taj način pokazuju svoju zainteresiranost i poštovanje prema vjerskom poglavaru. Ako Sabor nije zabranio kandidatima da javno predstavljaju svoje programe, na medijima i društvenim mrežama, kako onda Media centar može samostalno odlučivati da li se neki medijski mehanizam može ili ne može koristiti. Ja i dalje mislim da je prisutnost medija Islamske zajednice na društvenim mrežama jako skromna, i prije i poslije izbora za reisu-l-ulemu, a posebno je ona došla do izražaja u tom periodu. Tako da opaska da „pretjerano korištenje društvenih mreža može dovesti do konfrontacija“ ne može biti tačna, već odsutnost zvaničnih medija IZ-e na društvenim mrežama stvara problematičan prazan prostor iz kojeg mogu nastati problemi i konfrontacije.

Dalje kolega navodi da „medijska ili javna kampanja, koja se, međutim, po definiciji, koristi za dobivanje šire podrške javnosti, u procesu izbora za reisu-l-ulemu je neprimjerena i promašena.“ Ako je tačna ova tvrdnja, opet se postavlja pitanje zašto Sabor nije zabranio medijsko djelovanje sabornicima i kandidatima u ovom procesu, i zašto ste onda radili intervjue za Preporod, radio Bir itd? Zar i to nije bilo upoznavanje širih masa?

Ako je uloga novinara i medija IZ-e u BiH da informišu, a ne budu akteri, izbornog procesa za izbor reisu-l-uleme zašto su se onda urednici u medijima IZ-e u BiH oglašavali na drugim medijima dajući direktnu podršku jednom kandidatu. Na koga su onda oni uticali? Kome su oni poruke slali? Članovima izbornog tijela ili širim masama?

Kolega Hrbat ističe spornim moje konstatacije da je kandidat Zukorlić „vodio pravu kampanju“, što još jednom potvrđujem. Da bio je pravi, a ne fiktivni kandidat.

Ne shvatam ni njegovu tvrdnju da je radio Bir „štitio dignitet kandidata za reisu-l-ulemu muftiju Zukorlića“ time što mu u emisiji nisu postavljanja provokativna pitanja u vezi sa kritikama na račun pojedinih funkcionera i načina rada organa IZ-e u BiH. Kako se to štiti nečiji dignitet, na način da ga u emisiji ne pitate za stav o nečemu, za šta ga nakon toga na portalu javno prozovete, ne dajući mu priliku da odgovori. To je, blago rečeno, novinarski nekorektno.

Na kraju, ovakvim tvrdnjama, ostavlja se utisak da je Media centar IZ-e u BiH uzeo sebi za pravo da odobrava/zabranjuje korištenje medijskih mehanizama, propisuje šta Sabor nije propisao u izbornom procesu, dozvoljava/zabranjuje kandidatima, muftijama, sabornicima šta smiju, a šta ne, javno reći itd. To je jako pogrešno.

 

U Novom Pazaru, 30.10.2019. godine

 

Direktor Media centra IZ-e u Srbiji

Salahudin Fetić

 

Članci koji su prethodili ovom tekstu:

 1. Nedim Hrbat (prvobitni tekst)
  Izbori za reisu-l-ulemu: Kako je počelo, tako i završava
  Link: https://www.bir.ba/index.php/tekstovi-i-kolumne/item/9529-izbori-za-reisu-l-ulemu-kako-je-pocelo-tako-i-zavrsava
 2. Salahudin Fetić (reagiranje 1)
  Pasivnost i selektivnost medija IZ-e u BiH dovela je do brojnih problema u izbornom procesu
  https://sanapress.info/2019/10/27/pasivnost-i-selektivnost-medija-iz-e-u-bih-dovela-je-do-brojnih-problema-u-izbornom-procesu/
 3. Nedim Hrbat
  Izbori za reisu-l-ulemu nisu politički izbori
  https://www.bir.ba/index.php/tekstovi-i-kolumne/item/9584-izbori-za-reisu-l-ulemu-nisu-politicki-izbori