Home Vijesti Organizirana konferencija “Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vijesti”

Organizirana konferencija “Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vijesti”

392
0

Akademska inicijativa “Forum 10” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Misije OEBS-a u Srbiji i grada Novog Pazara organizirala je konferenciju pod nazivom “Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vijesti”.

Konferencija se bavi rastućim fenomenom dezinformacija i traga za adekvatnim odgovorima, ističe Fahrudin Kladničanin.

“Preduslov za borbu lažnih vijesti je svakako djelovanje kvalitetnih i profesionalnih medija kao i medijska pismenost građana, ali mora se kontinuirano raditi na razvijanju javnog prostora za debatu ključnih aktera na svim nivoima i to to je tačka koju akademska inicijativa “Forum 10″ prepoznaje. Prije svega kritičko razmišljanje i razvijanje dijaloga između ključnih aktera, naročito u sredini u kojima postoji rizik da dezinformacije izazovu duboke i nesagledive posljedice.”

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao da je grad spreman da uvijek podrži ovakve projekte.

“Novi Pazar je grad koji je često bio meta medijskih senzacija, možemo reći i dezinformisanja pa i lažnih vijesti. Sve to dovodi do različitih manipulacija, uznemiravanja građana, širenje predrasuda i stereotipa i zaista mislim da je pitanje odgovornosti, koje ova konferencija pokreće, ključno”

Iz Ministarstva kulture i informisanja naglasili da će stavovi, mišljenja, ideje i prijedlozi sa konferencije biti njima od pomoći u kreiranju politika i pravnog okvira u procesu medijskih reformi kroz koje prolazi Republika Srbija.

“U današnje vrijeme svedoci smo izloženosti građana velikoj količini dezinformacija, uključujući i obmanjujuće i potpuno lažne informacije, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava i Evropa i svijet. Kako bi građani kritički razmišljali i aktivno i efetivno učestvovali u demokratskom društvu neophodno je postojanje s jedne strane kvalitetnog informisanja, a sa druge strane jačanje kapaciteta građana u tom pogledu. Stoga uloga medija je izuzetno važna, pogotovo ako se ima u vidu i njihova tradicionalno ključna uloga.”

Što se tiče fenomena lažnih vijesti, posebno zabrinjava doprinos novinarstva populističkim procesima koji se trenutno dešavaju u svijetu i promjeni uloge novinara u savremenom dobu, naglašava Gordana Janković.

“Učestala i masovna upotreba neistina, poluistina i stavljanje takvih vesti u kontekst kritika, neistomišljenika ili u kontekst kreiranja omalovažavajućih kampanja protiv pojedinačnih ličnosti li organizacija često dovodi do neprepoznavanja realnosti i teškog snalaženja građana u ovako izmijenjenom komunikacionom i informativnom prostoru. Krajnji rezultat je gubljenje povjerenja u novinarstvo i medije ali i u političare, državne institucije kao i ne snalaženje građana u nedovoljno jakim demokratskim procesima i u našem regionu.”

Nakon otvaranja konferencije organizirana su dva panela na teme “Odogovrnost medija i sloboda izražavanja – lažne vijesti, dezinformacija i dezavujisanje javnosti” i “Uloga lokalne zajednice i profesionalnog odnosa medija u suzbijanju dezinformacija”.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA