Home Rubrike Vijesti Akademik Zukorlić: Dao sam legitimnost izborima, sa reisom ef. Kavazovićem imam dobre...

Akademik Zukorlić: Dao sam legitimnost izborima, sa reisom ef. Kavazovićem imam dobre odnose

411


Akademik Muamer Zukorlić bio je gost emisije „Pravac“ na TV Pink 3. U emisiji se govorilo o rezultatima, procesu i utiscima nakon izbora za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH.

Akademik Muamer Zukorlić kaže da mnogi nisu očekivali njegovo povlačenje sa funkcije muftije i ulazak u politiku. Sama uniforma vjerskog dostojnika u islamu, kako kaže, nije toliko,strog momenat, pa i uloge vođenja zajednice nisu eksplicitno krute i čvrste u,odnosu na ciljne aktivnosti.

– Iako sam tada prestao da budem muftija, u administrativnom smislu, nisam prestao biti muftija u versko-titularnom smislu. To je nešto što dobijete i prati vas dok ste živi – kaže Zukorlić gostujući u emsiji „Pravac“. Ističe da je kandidatura za reisa i za njega bila donekle iznenađujuća.

– Prema proceduri, nije predviđeno da kandidujete sebe, već vas kandiduju određene strukture islamske zajednice. Ja sam, dva dana prije nego što sam zvanično predložen, obaviješten da je u planu da me predlože i to mi je bilo iznenađenje jer sam, ovo što sada radim, preuzeo do kraja ozbiljno, i refleksno sam želeo da odbijem ponudu. Međutim, u trenutku sam zastao i kazao sebi „ako me predlažu, a ja to odbijem, to bi bilo sebično“. S druge strane, ja nisam prestao da budem u islamskoj zajednici i čak je jedan od razloga da odem u politiku bila i islamska zajednica, koja je na razne načine i godinama bila ugrožavana – objašnjava akademik Zukorlić.

Tada je, kaže, shvatio da, prihvatanjem kandidature, može pomoći islamskoj zajednici iz politike, a već je mnogo koraka u vezi sa tim već napravljeno. Ističe i da se, između ostalog, učinilo dosta i po pitanju normalizacije odnosa između islamske zajednice i države, odnosno njenih organa.

– Shvatio sam da ne možemo graditi dobre odnose između islamske zajednice i države, ukoliko nemamo čiste, dobre i zdrave odnose između srpskog i bošnjačkog naroda, te i tu postoji šansa da, kroz politiku, mnogo uradim i doprinesem – kaže akademik Zukorlić.

Na konstataciju novinarke da se aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović jako obradovao nakon reizbora, akademik Muamer Zukorlić istakao da je imao korektne i dobre odnose, bez obzira na izbornu atmosferu.

– Iskreno, ja sam u jednom razgovoru sa njim 10-ak dana prije izbora, jer smo imali vrlo korektne i vrlo dobre odnose bez obzira na izbornu atmosferu, kazao da sam na sve spreman osim na to da pobijedim, prosto da bi relaksirao sve te odnose. S druge strane ga i razumijem, da budem malo neskroman ali imati protivkandidata mene, nimalo nije prijatan osjećaj u bilo kojoj varijanti pa makar ona bila i na ovaj način postavljena, kava je bila, tako da ga potpuno razumijem. S druge strane definitivno što je između ostalog jedan od razloga i prihvatanja moje kandidature jeste upravo to što je sama pozicija reisu-l-uleme i njegov uspjeh sada i na ovim izborima zapravo višestruko dobio na legitimnosti nego da nije bilo moje kandidature, pošto se pokazalo ipak da su druga dva kandidata ne tako tvrdi u ozbiljnosti predstavljanja svog programa i sudjelovanja u tim izborima.

Komentirajući saopštenje muftije mostarskog Salema ef. Dedovića koji je zamjerio politizaciju cijelog procesa, uplitanje politike u izbor vjerskog poglavara posebno naglašavajući miješanje političkih uticaja iz jedne susjedne države putem medija i društvenih mreža, akademik Zukorlić istakao da je cilj takvog djelovanja bilo pomoći drugom kandidatu.

– Ja sam čak očekivao njegovo povlačenje ali možda dan-dva prije izbora, međutim očito je tu bila određena nervoza i nju razumijem potpuno jer sam način na koji sam ja prezentirao program počev od Goražda preko Tuzle je bio toliko superioran, toliko uvjerljiv da niko nije mogao ostati ravnodušan i teško se bilo suprostaviti tom mom programu i načinu na koji je on bio prezentiran. On je zaista donosio jednu potpuno novu svježinu a pritom nije pravio nikakav raskid, nikakav konfliktni potencijal itd., tako da je očito iz nervoze jedno takvo saopštenje dato i jedno takvo obrazloženje koje nema nikakog smisla, ustvari to se smatralo jedinom mojom slabom tačkom i to psihološki gledano, ne pravno, ne suštinski, to što ja dolazim iz politike da tako kažem i sada još pokušaj da se na neki način umanji taj moj kapacitet kandidata.

Akademik Zukorlić je naglasio i da ga eksplicitni naslovi o kandidaturi za reisu-l-ulemu nisu dodirivali.

– Nekoliko glasila koja su bila ogorčena na moju kandidaturu u Sarajevu, oni su čak bili eksplicitni sa naslovima Vučićev kandidat, hoće da nam preuzmu zajednicu u Beograd i takve besmislenosti i ti autori koji su nedorasli likovi, očito poručeni tekstovi od određenih politika i sada imate ono ako mi imamo tu interese politike onda mora da ima i neko drugi, tako da je to zapravo u tom paketu iako iskreno mene to nije pomjeralo iz razloga što je na kraju krajeva ono što ja radim tri decenije i kroz praktično materijalno djelo, i kroz pisano djelo, i kroz javnu riječ i kroz sve ostalo toliko ovjerilo i uspostavilo taj moj kredibilitet da mene te stvari apsolutno nisu dodirivale. Ja sam, kao što su ostali mogli pratit, toliko mirno i hladnokrvno proveo cjelokupnu prezentaciju odnosno kampanju da nisam niti jednu nervoznu riječ izgovorio čak ni prema njima iako sam imao kapaciteta za sve to ali u svakom slučaju to samo ovjerava značaj moje kandidature.

Pogledajte cijelu emisiju.

Previous articleSPP u Prijepolju iz dana u dan bogatija za nove članove
Next articleMedžlis IZ-e Novi Pazar organizira takmičenje iz sire Poslanika s.a.v.s.