Home Rubrike Vijesti Organizirana tribina:”Ibn Kesir – velikan ummeta”

Organizirana tribina:”Ibn Kesir – velikan ummeta”

660
0

U velikoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru a u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji i izdavačke kuće El-Kelimeh organizirana je tribina pod nazivom: Ibn Kesir – velikan ummeta. Gosti tribine bili su: Muftija dr. Mevlud ef. Dudić – predsjednik Mešihata, Adnan ef. Dupljak – imam Nur džamije i profesor Medrese i mr. Sead ef. Islamović – imam Hadži Mehove džamije.

Muftija Dudić pozvao na oprez kada je upitanju preuzimanje odgovornost za postupke za koje nismo kompetentni.

Kao muktedije, namaz vam je uvjek ispravan. Može imamu i ne biti ispravan namaz ali muktedijama, džematlijama će uvjek biti. Zato izdavačka kuća El-Krlimeh postiže ove rezultate zbog institucionalnog djelovanja. Nemoj da dozvolite sebi i da dajete sebi za pravo, i kada je u pitanju tumačenje vjere i kada je u pitanju bilo koja vrsta izdavaštva a da ona bude kroz institucije, na neki način verificirana. Osjećam se sretnim i ponosnim iako sam ja večeras došao da uživam slusajući našu dvojicu Adnana i Seada. Ali i zbog istog, da budem dio ovog veličanstvenog čina”, kazao je muftija Mevlud ef. Dudić.

Iako je Ibn Kefsir živeo u teškim uvjetima, u trenutcima kada je ummet prolazio najteži period, kako kaže mr. Sead ef. Islamović, on nije odustao od znanja.

Pojavilo se mnogo mueta, ako se sjećate za vrijeme Malika i pitanje je bilo šta raditi sa njima i koja je najbolja. Jedan od tadašnjih khalifa je rekao da se okači Malikova mueta i da se zna da je ona jedina. Malik to nije dozvolio jer je smatrao da će iskrenost presuditi čija će mueta ostati. Bilo je mnogo mueta a sada je poznata samo jedna, Malikova”, dodaje mr. Sead ef. Islamović.

Hfz. Adnan ef. Dupljak istakao značaj djela Ibn Kefsira na islamske nauke.

Što se tiče samog djela, Tefsira a koji nosi komentar veličanstvenog Kur’ana, ovo je jedno od njegovih najznačajnijih djela. Islamska ulema je saglasna da je ovaj Tefsir jedno od najboljih djela ako ne i najbolje. O vrijednosti ovog djela govori činjenica da je ono štampano više puta”, završava hfz. Adnan ef. Dupljak.

Ovo je bila sedma tribina u nizu a organizatori najavljuju da će sa ovom praksom nastaviti i u narednom periodu.

SANA

 

Previous article“U ime kulture” traži ograničenja za rijaliti programe
Next articleMešihat IZ-e ispratio rekordan broj vjernika na Umru