Home Vijesti U Hanoveru održana manifestacija “Genocid nad Bošnjacima”

U Hanoveru održana manifestacija “Genocid nad Bošnjacima”

447
0

Mreža mladih bošnjačkog džemata Hanover organizirala je manifestacija pod nazivom “Genocid nad Bošnjacima”, u znak sjećanja na sve ono što su Bošnjaci doživjeli u prethodnom stoljeću. 

Nakon podne namaza predstavnici Mreže mladih džemata Hanover proučili su suru Ja-Sin za duše svih šehida i rahmetli Aliju Izetbegovića.

Specijalni gost svečanost bio je izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara Hamza Škrijelj. Prisutnima je u prostorijama džemata prikazana kasida sa video spotom “Temdžid Šahovića”, koja govori o genocidu nad Bošnjacima Južnog Sandžaka.

Prisutnima se predstavio sa nekoliko ilahija i kasida, te izrazio zadovoljstvo što je ponovo gost Bošnjaka Hanovera, te zahvalnost što su uvijek bili jedna od najvećih podrški u nastanku prvog albuma ilahija i kasida “Aškom mi srce gori”.

Prisutnima se prigodnim predavanjem na temu genocida nad Bošnjacima obratio imam bošnjačkog džemata u Hanoveru i glavni imam regije Niderzaksen Aldin-ef. Kusur, istakavši važnost sjećanja i stalnog podsjećanja budućih generacija na sve što se Bošnjacima desilo kroz stoljeća, kako se ne bi više nikada ponovilo.

Na istom su stepenu počinioci i inspiratori zločina. Mnogi su počinitelji, ali isto toliko, navodi Aldin-ef. Kusur, ima onih koji su iz pozadine djelovali.

“Ista formula se svaki put primjenjivala kada su ubijali muslimane i Bošnjake i kada su se donosile određene odluke vezane za to”, kazao je Kusur.

Genocid, navodi efendija Kusur, traje u kontinuitetu još iz 17-tog vijeka. U nekoliko valova, na svakih 40 do 50 godina, muslimani su preživljavali genocidi.

“Kada čujete da vam govore o netoleranciji kažite im da gdje god su bili muslimani tu postoje i crkve i džamije. Muslimani nikada niti jednu džamiju nisu srušili. Tamo gdje su bili oni drugi, džamije su masovni rušene. Čak su i pojedini sami sebi granatirali crkve, misleći da se tu skrivaju muslimani”, poručio je Aldin-ef. Kusur.

Nakon svečanosti nastavljeno je druženje i muhabet u prostorijama džemata. Za sve roditelje sa djecom obezbijeđen je i dječiji kutak za igru.

Pripremio: Hamza Škrijelj