Home Vijesti Pasivnost i selektivnost medija IZ-e u BiH dovela je do brojnih...

Pasivnost i selektivnost medija IZ-e u BiH dovela je do brojnih problema u izbornom procesu

1579
0

Reakcija na analizu Nedima Hrbata Izvršnog direktora programa Media centra IZ-e u BiH objavljenu na portalu radija Bir 24.10.2019. na linku:

https://www.bir.ba/index.php/tekstovi-i-kolumne/item/9529-izbori-za-reisu-l-ulemu-kako-je-pocelo-tako-i-zavrsava

 

Pasivnost i selektivnost medija IZ-e u BiH
dovela je do brojnih problema u izbornom procesu

 

Iako je preporuka Rijaseta IZ-e u BiH, kao i Mešihata IZ-e u Srbiji, bila da se nakon izbora za reisu-l-ulemu i poruke zajedništva koju su kandidati poslali neposredno nakon izbora, da mediji i novinari Islamske zajednice kako u Bosni i Hercegovini tako i u Sandžaku, ostanu suzdržani od postizbornog komentiranja i analiziranja, smatrajući da bi se bilo kakvim reagiranjem i javnom polemikom narušio dignitet kandidata i samih izbora, jučer se na portalu radija Bir oglasio Izvršni direktor programa Media centra IZ-e u BiH Nedim Hrbat, iznijevši svoj stav i kritike na račun jednog kandidata, komentirajući tekstove pojedinaca na drugim bh. portalima, te dopise sabornika i muftija IZ-e u Srbiji i IZ-e u Hrvatskoj koji su uslijedili kao reakcija na optužbe i uvrede upućene njima, čime se prekršila gore navedena preporuka, te sam u obavezi da odgovorim na teze iznijete u tekstu kolege Hrbata.

Interesantno je da kolega Hrbat komentira negativnim „paljenje“ društvenih mreža, interesovanje vjernika na društvenim mrežama za izbore za reisu-l-ulemu, ankete i sve što se na njima dešavalo, a ni malo kritički ne govori o pasivnosti medija IZ-e u BiH na društvenim mrežama, gdje je na nekoliko zvaničnih FB stranica objavljeno tek par postova u vezi izbora, a da ne govorimo da na zvaničnoj FB stranici Rijaseta nema niti jedne objave o kandidaturi i izborima za reisu-l-ulemu i gdje je posljednji post bajramska čestitka od prije nekoliko mjeseci. Tamo gdje se ostavi prazan prostor, nastupaju oni koji nisu pozvani da taj prostor popune. Da je Media centar IZ-e u BiH koristio društvene mreže na pravi način, i da nije ostavljen prazan prostor, svaka aktivnost mimo te bila bi irelevantna. Tako da je, na žalost, prva opaska itekako greška Media centra IZ-e u BiH.

Iako, kolega Hrbat potencira na tome „ko je prvi počeo“, ipak konstatuje da sabornici i muftije Mešihata IZ-e u Srbiji i Mešihata IZ-e u Hrvatskoj vode kampanju protiv profesora Mustafe-Mujkija Spahića, bez obzira što je isti u bh. listu Oslobođenje prvi javno prozvao rukovodstva dvaju mešihata, muftiju Dudića i Muftiju Hasanovića, za nekorektnost u odnosu prema Rijasetu, te najpogrdnijim kvalifikacijama na račun lika i porodice izvrijeđao kandidata za reisu-l-ulemu muftiju Zukorlića. Dakle radi se o klasičnoj zamjeni teza: ne vode hajku mešihati i muftije protiv Mujkija, već Mujki, vodi kampanju protiv njih.

Kolega Hrbat navodi, da je uprkos prozivkama kandidata i sabornika na račun medija IZ-e u BiH, njihov stav bio da na iste neće odgovarati. Na žalost, ta teza ili nije tačna ili je rukovodstvo bilo nemoćno da svojim novinarima naloži da sprovedu tu odluku, jer smo imali prilike gledati žustru reakciju pojedinih novinara Media centra IZ-e u BiH, uz uvrede sabornicima koji su ih kritikovali, kao i onima koji su komentirali na istom postu, te štošta drugo što ne priliči novinaru IZ-e

Vrlo je čudno, da je, kako navodi kolega Hrbat, bio obradovan izjavom kandidata Zukorlića „da očekuje da se izbori za reisu-l-ulemu održe u pozitivnoj atmosferi, bez velikih riječi i optužbi“, te da je sve to, kako on navodi, palo u vodu već na njegovoj prvoj prezentaciji programa, u Goraždu, kada je iznio niz optužbi na račun sadašnjih i bivših muftija i aktuelnog reisu-l-uleme. Nejasno je zašto kolega Hrbat sada, nakon izbora, potencira to svoje mišljenje i zaključak, iako dok je Muftija Zukorlić bio gost u programu na radiju Bir nije mu postavljeno niti jedno pitanje te vrste. Nije svojstveno korektnom novinaru da iznosi optužbe, tvrdnje i analize o bilo kome, a da optužene ne pozove i dodijeli im prostor na mediju da odgovore na sve te kritike. Pogotovo ako ti, koji se kritikuju a ne pozivaju, nikada ne odbijaju pozive medija da na njima govore, a naročito medija Islamske zajednice. Pozivam kolegu Hrbata da citira jednu tešku riječ iznešenu na račun reisu-l-uleme Kavazovića od strane kandidata dr. Zukorlića tokom kampanje. Akademik Zukorlić nije bio fiktivni već pravi protukandidat, te se od njega nikako nije moglo očekivati da vodi fiktivnu već pravu kampanju. Samim tim, uz izlaganje programa i vizije kako Islamska zajednica treba funkcionirati, sasvim je normalno iznijeti i određene kritike, ali kritike ne optužbe i teške riječi, uz maksimalno poštivanje protukandidata.

Kolega Hrbat konstatuje da je treći kandidat Dedović odustao od kandidature, jer je „kampanja vođena na medijima iz druge države“, ali uopće ne tretira to što prava kampanja (ako izuzmemo pljuvačke tekstove Klixa, Oslobođenja, Avaza i dr) nije vođena na medijima u BiH, kao ni to što kandidati nisu imali prilike da govore na bh. medijima o programima i kandidaturi. Bilo bi razumljivo da uopće u javnosti nije bilo priče pa da se ni kandidatima ne dade nikakav prostor, međutim, svjedoci smo da je u kampanji i o izboru za reisu-l-ulemu mogao da govori bilo ko osim kandidata, pa i sam bivši kandidat, koji je povukao kandidaturu i koji se u svom svakom obraćanju nije ustezao da negativno govori o jednom, a pozitivno o drugom kandidatu.

Jako je interesantno šutanje kolega novinara iz IZ-e u BiH na medijsku hajku i najgnusnije optužbe bh. medija na račun kandidata Zukorlića, muftija dr. Dudića i dr. Hasanovića, dok sa druge strane legitimne kritike muftija i sabornika na račun rukovodstva i organa IZ-e u BiH se shvataju kao najveća uvreda. Zar je vrijeđanje samo jednog kandidata „rušenje digniteta izbora za reisu-l-ulemu“, a drugog ne?

Na kraju, ne bih se složio da su ovi izbori za reisu-l-ulemu završeni kako su počeli, a pogotovo se ne bih složio da je situacija poslije izbora jednaka onoj prije izbora. Uprkos divnom bratskom zagrljaju i porukama dvaju kandidata, miran postizborni period očigledno nekome ne godi. Pokušavaju se postaviti jazovi tamo gdje ih nije bilo, a one koji su već postojali i trebali zarastati, nanovo se žele proširiti i produbiti.

I na kraju riječ-dvije o objektivnosti kolega i medija IZ-e u BiH. Neću ih posebno analizirati, već ću uz ovaj tekst priložiti statistički prikaz objavljenih informacija o kandidatima za reisu-l-ulemu na medijima IZ-e u BiH, koji je napravljen 11.10.2019, dakle jedan dan prije izbora. Ova analiza nastala je za interne potrebe rukovodstva Islamske zajednice. Međutim, obzirom na višestruki pokušaj njihovog utjerivanja u laž, objavljujemo je i ovim putem javno.

 

U Novom Pazaru, 25.10.2019.

Salahudin Fetić
Direktor Media centra IZ-e u Srbiji