Home Vijesti Muslimanke sa hidžabom se diskriminiraju na aerodromu u Nišu

Muslimanke sa hidžabom se diskriminiraju na aerodromu u Nišu

446
0

U nekoliko navrata, Islamskoj zajednici su se obraćale muslimanke koje su islamski odjevene tj. nose hidžab na glavi, da su na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ prilikom policijske kontrole doživljavale neprijatnosti, poniženja i diskriminatorski odnos, na način da se samo one – žene sa hidžabom, islamskom odjećom, bez izuzetka, odvode u kabinu na pretresanje, dok se to ne radi sa drugim putnicama.

Predsjednik Islamske zajednice u Srbiji, reagirao je ovim povodom. U pismu koje je uputio direktoru Dušanu Kneževiću se ovakvim postupanjem muslimanke diskriminišu, te da se prema njima postupa selektivno.

„S obzirom da ste nedavno imenovani na funkciju prvog čovjeka Niškog aerodroma, od Vas očekujemo da pomenute navode ispitate i ukoliko se utvrdi njihova istinitost da ovu vrstu diskriminacije spriječite“, kaže Muftija Dudić u pismu.

Imajući u vidu da ovaj aerodrom koristi veliki broj pripadnika islama iz zemlje i inostranstva, od kojih dobar dio nema priliku da reaguje, Islamska zajednica reaguje u ime svih njih, te zaključuje da se ovakva praksa ne dešava niti na beogradskom aerodromu, niti bilo gdje u svijetu.

SANA