Dr. Fehratović: SDA je glavni krivac za krah nastave na bosanskom jeziku

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Danas je u Skupštini Srbije održana konferencije za novinare narodnog poslanika dr. Jahje Fehratovića kao odgovor na optužbe narodnog poslanika iz SDA Sandžaka Enisa Imamovića, koji je jučer izjavio kako akademik Muamer Zukorlića ne čini ništa da bi zaustavio gušenje nastave na bosanskom jeziku. Dr. Fehratovoć naglašava da SDA Sandžaka za govornicom u Skupštini i na terenu govori i radi suprotno, pa je tako u koaliciji sa SNS-om na lokalu u Sandžaku a u Parlamentu Srbije SNS predstavlja kao nacionalnu prijetnju. Istakao da su narodni poslanici SPP-a dostojanstveno predstavljali Bošnjake u Skupštini Srbije, zbog čega su često ulazi u verbalne konflikte sa negatorima bosanskog jezika. 

– Kada je u pitanju odnos SPP-a građni su svjedoci da tamo gdje treba govoriti, u skupštinskoj sali, poslanici SPP-a na svaki mogući način štite dostojanstvo, integritet i sve što je vezano za bošnjački narod, a posebno kad je pitanju maternji bosanski jezik.

Poslanici SPP-a u Skupštini Srbije imali su, napominje, više puta rasprave i polemike s narodnim poslanicima različitih poslaničkih grupa i partija.

– Svakoga puta dostojanstveno odbranili parvo na upotrebu maternjeg jezika i pisma. Također, naš predsjednik i predsjednik skupštinskog odbora akademik Muamer Zukorlić, a to se moglo pratiti u listovima “Danas” i “Politika” polemiku s odborom za standardizaciju srpskog jezika koji je na sve načine pokušavao osporiti naziv bosanski jezik i uspješno odbranio, argumentirano prava Bošnjaka.

Postoji dio konferencije, kaže dr. fehratović, u kojoj je Imamović govorio o odgovornosti državnih organa u čemu se slažu.

– Ne umanjujemo nimalo odgovornost ni Ministarstva ni svih koji su sudionici procesa, ali koliko god odgovornost za ovakvo stanje u procesu nastave snosi Ministarstvo i svi dijelovi zaduženi za provedbu nastavnog procesa još veću odgovornost stoji grupacija koja se ispred bošnjačkog naroda predstavila da rukovodi ovim procesom, SDA gospodina Ugljanina.

Podsjeća, između ostalog, da idalje nema udžbenika u školama za bosanski jezik za drugi i šesti i razred.

– Najveću odgovornost snosi BNV kojim gospodari Ugljanin i koji ga je pretvorio u privatnu svojinu.

Važno je, kaže, istaći da su u Srbiji najbolje zakonske odredbe o zaštiti nacionalnih manjina. Državni organi dobro su se, kaže, zaštitili tako što su nadležnosti prepustili nacionalnim savjetima, koji, u slučaju BNV, lične interese stavljaju prije interesa naroda kojeg bi trebalo da predstavljaju.

izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img