Home Vijesti Matica bošnjačka na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Matica bošnjačka na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

356
0

Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u hali 4 Matica bošnjačka izlaže svoja izdanja kao i najvažnija izdanja bošnjačkih autora.

Ovo je treća godina kako se na beogradskom sajmu predstavlja bošnjačka kultura, istakao predsjednik Matice bošnjačke.

„Prve godine je to bila BKZ a prošle i ove godine Matica bošnjačka. Na ovom štandu se mogu pronaći sva ona izdanja koja su nastojala u bošnjačkom narodu, prevashodno u Sandžaku i u Crnoj Gori, mnogih izdavača primarno Matice bošnjačke ali i svih drugih referentnih izdavača poput Almanaha iz Podgorice, Buksa i nekih drugih izdavača.”, istakao prof. dr. Jahja Fehratović.

Na štandu Matice bošnjačke nalaze se djela oko 60 bošnjačkih autora.

„Cilj nam je bio da upravo na ovaj način mnogim našim autorima koji priliku drukčije da njihova djela budu predstavljena na beogradskom sajmu, zaista najvećem regionalnom sajmu knjiga, imaju jedan svoj kutak, svoju kućicu gdje će se upravo na sam način okupljanja svega onoga što bošnjačka duhovnost i kultura čini, prezentirati mnogobrojnim posetiocima ovog sajma. Kao partner u ovom projektu nama jeste izdavačka kuća Islamske zajednice u Srbiji, El-Kelimeh koja je također ovdje sa svojom cjelokupnom produkcijom i koja zaista ima šta ponuditi svima koji su ljubitelji izvorne islamske literature. Ja sam se uvjerio da je posjećenost od prvog dana zaista dobra, da se ljudi interesiraju i za nacionalnu bošnjačku kulturu i za islamsku literaturu.“

Štand Matice bošnjačke na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga posjetio je i narodni poslanik, akademik Muamer Zukorlić.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – Edin Bačevac