Home Vijesti Dr. Ferid Bulić na bilateralnom međuvjerskom dijalogu u Indoneziji

Dr. Ferid Bulić na bilateralnom međuvjerskom dijalogu u Indoneziji

253
0

Dana 23. 10. 2019. godine održan je četvrti bilateralni dijalog između Republike Srbije i Republike Indonezije u Džakarti u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji.

Dr. Bulić se obratio u ime Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama – Ministarstvo pravde na temu „Održavanje mira i harmonije: angažovanje žena, omladine i medija“ i u svom izlaganju je govorio da je četvrti međuvjerski dijalog plod dobrih međudržavnih odnosa Republike Srbije i Republike Indonezije i da je važno da se saradnja njeguje i učvršćuje.

Dr. Bulić je posebno istakao da je naša misija da različito smatramo vrijednošću i da živimo jedni sa drugima a ne jedni pored drugih i da nas udaljenost nije spriječila da u duhu promocije međuvjerskog dijaloga radimo u pravcu jačanja mira, socijalne stabilnosti i poštivanja različitosti, kao i za stvaranje povoljnog i tolerantnog okruženja i međusobnog razumijevanja.

Također je istakao da je 2001. godine u Novom Pazaru osnovan Fakultet za islamske studije i da je on važan temelj u promociji obrazovanja, mira i harmonije kao i u uspostavi međuvjerskog dijaloga u Srbiji kao dijela politike naše države.

Prilikom zatvaranja skupa dr. Bulić je predstavnicima Vlade Republike Indonezije izrazio želju da naše dvije zemlje unaprijede saradnju i na polju obrazovanja, trgovine, privrede i drugih značajnih projekata kako bismo još dublje osnažili naše historijsko prijateljstvo.

Nakon završnog govora, potpisan je međudržavni sporazum da će dvije zemlje nastaviti promociju međuvjerskog dijaloga za jačanje mira i poštivanja različitosti, uspostavu saradnje na polju obrazovanja kao i saradnje državnog Islamskog univerziteta iz Indonezije sa univerzitetima u Srbiji i Fakulteta za islamske studije, na polju kulture, religije i  ljudskih prava.

Delegaciju Srbije su činili predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova i  Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama te predstavnici Vlade Republike Indonezije iz Ministarstva spoljnih poslova, direktor za informisanje i javnu diplomatiju, Ministarstva vjera i predstavnici vjerskih zajednica.