Home Vijesti Sandžak Media u okviru Sajma medija organizirala panel: ETIKA U MEDIJIMA

Sandžak Media u okviru Sajma medija organizirala panel: ETIKA U MEDIJIMA

347
0

Sandžak Media u okviru Sajma medija i marketinga u Beogradu organizirala je panel na temu: Etika u medijima.

Na panelu su govorili narodni poslanik, predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić, narodni poslanik, predsjednik Nacionalnog savjeta Hrvatske zajednice u Srbiji Tomislav Žigmanov i
urednica radija Sto plus, povjerenica NUNS-a za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu i član Odbora za medije BNV Amela Bajrović. Moderator je bio Salahudin Fetić, direktor Sandžak Media.

Bajrović istakla da je nepoštovanje profesionalne etike jedan od najkompleksnijih problema medija u Srbiji, te da se treba vratiti osnovnim načelima.

“Pored brojnih teorija, pored brojnih knjiga koje se bave ovom problematikom, ja bih etiku u medijima svela na jednu vrlo jednostavnu rečenicu koja bi trebala da glasi da bi etika trebala da se svede na pridržavanje osnovnih načela, osnovnih normi, pridržavanja kodeksa novinara ukoliko želimo da unutar naših medija imamo etiku koja će na pravi način javnost informisati o svemu što se dešava u našem društvu i zajednici.”

Žigmanov istakao da mediji treba da izvještavaju istinito, objektivno i nepristrasno.

“Etika hoće demotizirati dobro, vidjeti na koji način se ono ostvaruje bilo u individualnom životu ili nekom kolektivnom aspektu. Ona hoće vidjeti što dobro može i na koji način se ostvariti kada je u pitanju društveni segment. Pozicija medija jeste pozicija onoga ko prati što se u društvu događa, prenosi informacije i bilježi je, vrednuje i tumači. Medij ukoliko hoće biti pozicioniran u tom kolopletu svega, kao zainteresirana strana koja će braniti u javnosti načela dobra, pravednosti i istine treba ići ka tome da osnov uređivačke politike mora biti potpuno u istinosti informiranja, nepristrasnost i pravodobnost, ukoliko to mediji u sadržaju nemaju imamo iskliznuće onoga što bi etika morala nalagati kada su u pitanju misije medija.”

Akademik Muamer Zukorlić istakao da je pitanje etike zapravo pitanje ljudskosti u novinarstvu.

“Tema etike je tema kojom se bavi ljudski rod još od rane antike pa sve do danas i to je neiscrpna tema na koju se vjerovatno nikada neće dati konačan odgovor i zapravo u tome leži snaga ove teme i njena inspirativnost. Etika zapravo kolokvijalno kazano znači poštivanje ključnih principa ljudskosti i ako kažete etika u medijima mogli bismo to prevesti na ljudskost u medijima a to bi opet mogli pojednostaviti na to da poštivati etiku u medijima značilo bi da novinar dok se babi novinarstvom zapravo nipošto ne zaboravi da je i dalje čovjek odnosno da primarno bude svjestan i u praksi to da je i dalje čovjek u onom smisli te riječi u pogledu poštivanja elementarnih principa ljudskosti, što skoro sve ljudske kulture i civilizacije poštuju. Ovo pitanje je jedno od najvažnijih ne samo za medije i novinarstvo. Pitanje etike je pitanje ljudskosti u tom novinaru. Smatram da je jedan od najefikasnijih načina unapređenja etike kako u novinarstvu tako i uopće, organiziranje ovakvih panela na kojima će se o tome govoriti. Koliko je važno podizati svijest radnika u medijima toliko je bitno podizati svijest javnosti.”

Prisutni su na kraju panela imali prilike postavljati pitanja na koja su odgovarali učesnici panela.