Home Vijesti U Raždaginji ko nije dao pare nije dobio ni put

U Raždaginji ko nije dao pare nije dobio ni put

653
0

Od prašine se u selu Raždaginja ne može živjeti, pogotovo u dijelu gdje puta nikako nema, mada nema ni ulične rasvjete. Mještani, kažu, vlast podijelila Bošnjake, na one lojalne stranki na vlasti i one druge. Priča iz Sjenice uvijek ima dva glavna aktera i jednu stranku, predsjednik Opštine Hazbo Mujović, njegov kum Vojko Purić i Stranka demokratske akcije. Priča iz sela sa tri kraka. Onaj ko nije dao pare nije dobio ni put, tvrde mještani.

– Ja sam vidio gdje idu pare, da idu Vojku i Opštini. Za Bošnjake niko ne radi. Samo ako si u SDA oni rade nešto. Ako nisi ne možeš da uzmeš jednu potvrdu u Opštini ako ne osjeti da si u SDA tamo. Ova vlast nas najviše ukopa. Mi smo uvodili svjetlo, nas desetak ljudi dalo je iz svog džepa do na brdo gore. Zadnji put kad je bilo glasanje oni su došli i poskidali četiri bandere. Hazbo je došao i Akica i poskidali svjetla zato što nismo bili u tu stranku njihovu, kaže Ramo Brulić.

I svi kanali zatrpani, voda nema kud da odlazi pa kažu da su štale i stoka često potpuno polavljeni. Bešir Tahirović živi u dijelu gdje imaju put ali nisu dali novac za asfaltiranje. Sve je ističu pripremano dvije godine prije početka kampanje za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće.

– Ta jedna stranka odlučuje sve odnosno taj jedan čovjek. Ko može s njim u kontakt nešto i ostvari, ko ne može.. Predsjednik Opštine on je direktor i škola i urbanizma i svega.

Almir Tahirović živi u dijelu koji je asfaltiran novcem stanovnika sela.

– Mi smo svi dali po 500 eura koji smo ovdje a koji su u inostranstvu njima su tražili po hiljadu eura. Ja sam prvi dao 500 eura učešće. Odredili su bili ovdje čovjeka koji će da prikuplja pare. Što se nije pojavio taj predsjednik pred ljude da stane kad je urađen traj put, nigdje ga bilo nije. E tamo se već pojavio na tu stranu kad je rađeno. Tamo se pojavio jer su ovi džaba dobili put a mi smo plaćali i stid ga je bilo da izađe pred nama, kaže Almir Tahirović.

I onda se u priči pojavljuje još jedan krak, prema selu Dujku. Asfalt namjerno, kažu, prekinut prema jednom dijelu.

I onda se u priči pojavljuje još jedan krak, prema selu Dujku. Asfalt namjerno, kažu, prekinut prema jednom dijelu.

– Nismo bili u stranku, nismo htjeli u SDA. Dogonili su i kamenje koje je SDA bacala u rijeku, htjeli da nam zatrpaju rijeku, zvao sam policiju imali smo problema, samo što se nismo bili. I sad nam traže, 400 metara je do moje kuće od toga puta traže nam 18 hiljada. Predsjednik Opštine rekao Fikretu Cucaku sakupite da vam asfaltiram. Nisam u mogućnosti da dam, ne dam ih.

S druge strane, sela sa većinskim srpskim stanovništvom ne plaćaju ništa, a imaju asfaltirane puteve. Jedno od njih selo Čedovo nekoliko kilometara od Sjenice uz rijeku Vapu.0,28-1,01 Ko to diskriminiše građane Sjenice, zašto vlast dijeli građane, ko je najveći promoter takve politike, stožer vlasti u Sjenici je SDA koja je istovremeno i stožer BNV. Da li je ovo način borbe za Bošnjake i njihova prava, šta o ovome misle i ostale stranke u vlasti, ko podržava divlju gradnju i kriminal samo su samo su neke od tema na koje će STV u narednom priodu pokušati dati odgovor.