Home Vijesti Dr. Fehratović u Skupštini o zločinu u Sjeverinu: Sramota za sudstvo, žrtve...

Dr. Fehratović u Skupštini o zločinu u Sjeverinu: Sramota za sudstvo, žrtve još čekaju pravdu

325
0

Narodni poslanik u Skupštni Srbije dr. Jahja Fehratović u svom obraćanju poručio da je sramota za sudstvo što žrtve zločina u Sjeverinu još uvijek čekaju na pravdu.

“Bol svih građana R. Srbije, Balkana, Evrope i svijeta jer su na današnji dan prije 27.godina, 16 građana, tada Republike Jugoslavije, oteti i ubijeni u Sjeverinu, Općini Priboj samo zato što su bili pripadnici druge vjere i drugog naroda. Sramota je što sudstvo nije do kraja ispratilo ovaj slučaj. Sudstvo ove države nije zadovoljilo sve zahtjeve porodica i na kraju te porodice nisu dobile ono što ih sleduje, kao žrtve, građani ove države, pravo na reparaciju za ono što su njihovi najmiliji proživjeli. Danas, prije nekoliko sahata, u Sjeverinu su se okupili članovi porodica stradalih, građani i Srbi i Bošnjaci, da posvjedoče da zločinci i zločin nemaju ni vjeru a ni naciju. Zajedno su osudili sve one koji su na najgori mogući način njihove sugrađane, porodicu odveli u smrt prije 27 godina”, kazao je dr. Fehratović.

Dr. Fehratović vjeruje da će sudstvo sa svim ovim promjenama moći da se suoči i sa ovim slučajem i da porodice žrtava u Sjeverinu konačno dobiju status civilnih žrtava rata.

“To su bili obični radnici koji su oteti iz autobusa kada su išli na posao. To su bili stanovnici ove države. Ljudi koji su se trudili da prehrane svoju djecu, koji su zarađivali da bi u tom najtežem i najmračnijem periodu naše savremene historije,  pokušali preživjeti. Nažalost, sudstvo nije do kraja i posle 27 godina, sagledalo ovaj slučaj, nisu do kraja ispoštovane ni žrtve, čiji posmrtni ostatci još uvijek nisu pronađeni”, poručuje dr. Fehratović.

Dr. Fehratović se osvrnuo i na izbor sudija Osnovnog suda u Novom Pazaru, istakavši zadovoljstvo jer se po prvi put biraju djeca koja su iznikla u novopazarskom pravosuđu jer se time prekida praksa dovođenja sudija iz drugih gradova u Novi Pazar.

“Djeca koja su uglavnom bila sudski pomoćnici ili svršenici Pravosudne akademije u Novom Pazaru. Vjerujemo da će na ovaj način početi da se poboljšava kvalitet sudstva u odnosu na sve one senzibilnosti koje ovaj naš prostor ima”.

Na kraju, dr. Fehratović upitao je, zašto iako je zakonom definisano, nije ostvarena jedinica privrednoga suda u Novom Pazaru. S obzirom da sada imamo dovoljno prostora i kapaciteta i da je takav sud izuzetna i prijeka potreba građana, posebno ljudima iz privrede, pita dr. Fehratović.