Home Vijesti Međunarodni dan zdrave hrane

Međunarodni dan zdrave hrane

1359
0

16. oktobar obilježava se kao Svetski dan zdrave hrane koji je 1945. godine ustanovila Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. U Srbiji se obilježava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja. U našoj zemlji čitav oktobar obilježava se kao mjesec promocije pravilne ishrane. . O ovoj temi razgovarali smo sa predstavnicima “Bio-San” prodavnice u Novom Pazaru.

“Drugi, veoma važan aspekt pravilne ishrane je zdravstvena bezbjednost namirnica, jer zdravstveno ispravna hrana smanjuje rizik od raznih bolesti koje nastaju unošenjem kontaminirane (zagađene) hrane biljnog ili životinjskog porijekla”.

Istraživanja u Srbiji pokazuju da su zastupljene pogrešne navike u ishrani u svim kategorijama stanovništva, od djece do starijih osoba, što predstavlja značajan faktor rizika od oboljevanja i umiranja od masovnih nezaraznih bolesti, od kojih u našoj sredini prednjače bolesti srca i krvnih sudova i maligne bolesti, ali prevencijom i zdravom ishranom, kako kažu, može se zaustaviti svaki vid oboljenja.

Cilj je informisanje najšire populacije za sticanje znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani; formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca, a posebno djece i omladine”, završava Esma Ljajić, sekretar RED-a.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana hrane: „Bezbjednost hrane u svijetu – klimatske promjene i energija biljnog svijeta“, skreće pažnju da u uslovima globalnog zagrevanja i zagađivanja planete, zaštita izvora i bezbednosti hrane ima izuzetnu važnost u zaštiti i očuvanju zdravlja ljudi.

SANA