Home Vijesti Fudbalska akademija AS – jedan od najvećih rasadnika fudbalskih talenata u državi

Fudbalska akademija AS – jedan od najvećih rasadnika fudbalskih talenata u državi

1464
0

Fudbalska akademija AS na čelu sa prvim čovjekom kluba i osnivačem doc. dr. sportskih nauka Ademom Preljevićem nedavno je napunila punoljestvo svog postojanja. Za skoro 19 godina uspjeha je bilo toliko da bi za sve njih trebalo nekoliko dana da se prepričaju. Ono na šta je prvi čovjek kluba najponosniji jeste činjenica da je 45 igrača iz te akademije dobilo profesionalne ugovor, a njih 15 su internacionalci i nastupaju za poznate evropske klubove. Poštovanje hijerarhije odnosa, najprije iskrenost prema dječacima, njihovim roditeljima, te korektan odnos sa klubovima sa kojima se posluje ili vrši transfer doveli su do toga da Preljević imenom i prezimenom, ali isto tako i akademija budu poznati širom Evrope. Razgovarali smo sa njim o tome kada je idealno da djeca krenu sa sportom, te kako postupiti u ulozi roditelja ako dijete pokaže viši stepen talenta. Njegova poruka glasi da nikada ne treba dići ruke od svoga djeteta, ako stručnjaci tvrde da je talenat, kakvih smo slučajeva imali u našem okruženju bezbroj.

Bilo je puno odricanja kroz godine, ističe Preljević, ali sa ove vremenske instance kada se sve realnim očima sagleda ponosan je na sve koji su bili ili su i dalje dio velike fudbalske porodice AS.

Poručio roditeljima da, imalo njihovo dijete kvalitet za svjetski nivo ili ne, obrazovanje nikako ne smije zapostaviti, jer samo kao obrazovano izgrađena ličnost talentirani dječak sutra može napraviti uspjeh.

Cijeli razgovor pogledajte u večerašnjem izdanju emisije “Iz svijeta sporta” na Sandžak televiziji.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA