Home Vijesti Erdogan potvrdio: Konzulat Turske u Novom Pazaru

Erdogan potvrdio: Konzulat Turske u Novom Pazaru

334
0

Avion turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sletio je nešto prije podneva na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, a turskog predsjednika, koji je došao u dvodnevnu posjetu Srbiji, dočekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Svečani doček upriličen je ispred Palate “Srbija”, a poslije je uslijedio sastanak dvojice državnika. Održana je sjednica Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske koju su vodila dvojica predsjednika.

Istovremen je potpisano niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Drugog dana posjete, predsjednici Vučić i Erdogan bit će domaćini trilateralnog samita Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Delegaciju BiH predvodit će trojica članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Jedan od najvažnijih momenata posjete Erdogana svakako je svečano obilježavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo

Erdogan je posljednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio oktobra 2017, a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

Sa Erdoganom je u Beograd došlo više od stotinu turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblasti saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će osigurati nova radna mjesta.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.

Najavljeno je i da će tokom posjete Erdogana biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.