Home Vijesti Izložbom fotografija obilježno dvanaest godina od agresije na Islamsku zajednicu

Izložbom fotografija obilježno dvanaest godina od agresije na Islamsku zajednicu

259
0

Na trgu “Gazi Isa-bega Ishakovića” danas, 03.10.2019.g. je upriličeno otvaranje izlozbe fotografija u povodu dvanaest godina od agresije na Islamsku zajednicu, njene ustanove, dzamije, vakufsku imovinu, ulemu i imame, kao i dzematlije. Izlozbu je, u ime predjsednika Mesihata Islamske zajednice u Srbiji otvorio rukovodioc Vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad ef. Plojović i tom prilikom poslao poruku onima koji su otišli iz Islamske zajednice 2007. godine da se iskreno pokaju i vrate u okrilje jedine legalne i legitimne Islamke zajednice kako bi spasili svoju čast i čast svoje porodice.

“Oni koji su prije 12 godina podržavali i rušili zajednicu, oni su osjetili dunjalučku kaznu, kroz prezrenost i poniženja. Ali ni za njih nije kasno i za njih nije kraj, mogu se vratiti i Allaha dž.š. zamoliti za oprost. Umjesto da nastave napadati Zajednicu, zajednicu trebaju podržavati i ukljuciti se u svim njenim aktivnostima, projektima koje realizira. Pošto je ovdje većina mladih, oni nisu bili dovoljno svesni niti su potpuno razumjeli šta se tada dešavalo. Evo prilike da kroz ovu izložbu fotografija pogledate ili bar djelić toga vidite i razumjete, a za sve sto vas dodatno interesuje upitate one koji su bili sudionici i svjedoci događaja. Da naučite šta su ove generacije koje stoje pred vama, malo starije od vas i malo starije od nas, morale da prežive, od raznih tortura i nasrtaja, da bi danas časno i dostojanstveno svi mi mogli stajati ovdje”.

Izložba fotografija ima za cilj da se putem panoa građani podsjete na važnije događaje u toku dvanestogodišnje agresije na Islamsku zajednicu.

“Odlukom predsjednika Mešihata IZ u Srbiji danas je ovdje postavljena izložba fotografija na kojima su prikazaji različiti momenti agresije na zajednicu, posebno na pocetku, to jest od 2007-2010.”, kazao je dr. Rešad ef. Plojović

Nakon obraćanja proučena je Fatiha za duše vjernika branitelja Islamske zajednice koji su preselili na Ahiret.

  

SANA