Home Vijesti Narodni poslanik dr. Fehratović o izmjenama i dopunama Zakona o revizij

Narodni poslanik dr. Fehratović o izmjenama i dopunama Zakona o revizij

333
0

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Prijedlogu zakona o računovodstvu, o kontroli državne pomoći i izmjenama i dopunama Zakona o reviziji. Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović istakao da je svaka vrsta uređenja sistema za svaku pohvalu ali posebno u privrednom sektoru.

“To omogućuje poštenim osobama, da budu jednakih šansi i da mogu graditi svoju karijeru ali i pospešivati svoj biznis. Mi smo svjedoci da u predhodnom periodu, posebno do 2012.godine smo imali zaista velikih problema u pogledu koordinacija i stvaranja jednakih šansi za sve one ljude koji se bave privatnim biznisom. To govorim zato što dolazim iz sredine gdje je privatni sektor izuzetno važan i on je ključni pogon pokretanja cjelokupnog privrednoga razvoja. Svaki vid zakonske odredbe, pravne i formalne, će omogućiti da ljudi koji se bave kvalitetno, požrtvovano i predano privatnim biznisom, imaju uređen ovaj sistem i dobit će podršku poslanika stranke pravde i pomirenja”, kazao je dr. Fehratović.

Sa druge strane vrlo je važan u zakon o reviziji a osobito onaj dio koji se odnosi na kontrolu pomoći, dodaje dr. Fehratović.

“Svi smo svjedoci da u određnim situacijama je bilo jako puno zloupotreba pomoći, vezuju se razne afere. Na primjer, još uvijek nije razjašnjena oko 300 junica koje su bile dodjeljenr Općini Sjenica, kada je gradonačelnik to zloupotrebio. Postoji i niz drugih afera jer se na taj način čak i stiče utisak da građani nemaju direktnu korist od onoga što je propisano kroz pomoć iz budžeta ili drugim vidovima donacija. Stvara se nepovjerenje običnog građanstva u sistem insitucija. Ovaj primjer spominjem kao jedan od drastičnih primjera ali mnogo je takvih primjera u područijima koja su bila prepuštena sama sebi. Spominjem u Općinu Tutin koja je svaku vrstu pomoći, donacije do kraja iskoristila samo u partikularne interese a nikako za one krajnje korisnike a tj. za obične građane i one kojima je ta pomoć namjenjena”.

Istaknuto da je cilj predloženih zakona podizanje nivoa kvaliteta finansijskog izveštavanja u Srbiji, što je jedan od preduslova za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta u zemlji, za podsticaj razvoju domaće privrede i privlačenje potencijalnih stranih investicija.

SANA