Home Vijesti Fariz Dreković kandidat za vijeće stranaca u opštini Mayen-Koblenz

Fariz Dreković kandidat za vijeće stranaca u opštini Mayen-Koblenz

1166
0

Predstavljamo vam Fariza Drekovića. Mladog pravnika iz njemačkog Koblenza, koji trenutno kandidira za vijeće stranaca u svojoj opštini Mayen-Koblenz, u juznozapadnoj pokrajini Rheinland-Pfalz, na strani socijaldemokrata.

Dreković koji je rođen u Novom Pazaru, čiji je otac rodom iz Vesenića, a majka iz Orlja, je sjajni primjer za uspješnu integraciju Bošnjaka u dijaspori. Njegovo iskustvo želi podjeliti s mlađim Bošnjacima a i također muslimanima drugih nacija, kako bi ih zaštitio od distanciranja od svoje vjere, koju on smatra pravom. Farizova formula za integraciju je koristiti zapadne blagodati i običaje, ali u okviru i granici svojih islamskih mogućnosti.

On navodi da je uspješna integracija jedan tanki konac izmedju asimiliranja i kulturne izolacije od tuđeg društva, nebitno da li se radi o njemačkoj, Luksemburgu, Austriji ili drugim državama. Tu ravnotežu između tuđe i svoje kulture on smatra malom umjetnost, ali misli da je ipak to moguće jer ima sebe kao primjer. Čak po motu: “ako ja to mogu, mogu i drugi”.

Za izbore tvrdi, da ima dobre šanse za pobjedu, jer iza njega stoji islamska zajednica Bošnjaka, ali Turaka također. Uostalom, želi iskoristiti tu njegovu prvu političku poziciju kao stepenicu za veće političke odgovornosti u budućnosti, koje želi iz dijaspore koordinirati. U prvom redu mu je rad protiv ekstremnog nacionalizma, čim se bavi već duže vremena.

Za njega je bitno da se napravi razlika između patriotizma, koji je po njemu važan faktor za identifikaciju sa svojom nacijom i kulturom, i nacionalizma koji je, po njemu, jedna potrošena ideologija, jedan Konstrukt 19. vijeka za prostizanje političkih ciljeva. Nacionalizam se ne kosi samo sa principom islama, vec i sa zdravim razumom. Potporu za tu konstataciju možemo naći u knjigama autora Ernsta Gellnera, kao i u knjizi akademika Muamera Zukorlića ” Drevna Bosna”, čije vrijednosti uredno i racionalno zastupa pred evrpskim vijećem.

Za bolju saradnju domaće i dijasporske omladine Drekovic predlaže jednu transnacionalnu zajednicu mladih bošnjačkih akademicara porijeklom iz prostorije sandzaka. On se nada da će postojati prilika da se to ostvari. Ali sve postepeno. Prvo želi uspješno izaći iz izbora a za sve ostalo će biti vremena In shaa Allah.