Home Vijesti Utvrđene cijene toplotne energije

Utvrđene cijene toplotne energije

375
0

Na poslednjem skupštinskom zasijedanje utvrđene su cijene toplotne energije za snabdijevanje krajnjih kupaca po grupama, na varijabilni i fiksni dio, odnosno prema utrošku, dok je cijena grijanja prema kvadratu ostala ista, pa će građani i dalje plaćati 102, a preduzetnici 306 dinara.

Odbornici SPP-a naglasili da su cijene grijanja visoke u odnosu na prosječne plate građana Novog Pazara.

„Uzimamo za primjer stan od 60 kvadrata gdje se na godišnjem nivou plaća 73.440 dinara tj. 622 eura godišnje naši građani i građanke trebaju izdvojiti da bi dobili iole valjano grijanje u toku jedne kalenrarske godine. Shodno tome, ono što je kolega apelovao i što apelujemo sa ovog mjesta jeste da se smanji cijena grijanja, pogotovo za korisnike koji su u starim stambenim zgradama gdje ne postoji mogućnost mjerenja potrošnje već se potrošnja plaća u toku cijelih 12 mjeseci, a onda se postavlja pitanje koliko je kvalitet usluge dobar, koliko god se gradska toplana trudila da isporuči kvalitetnu uslugu korisniku, problem sa propuštanjem cijevi, sa radijatorima i slično, onda ni to što plaćamo nemamo valjano.“, istakla prof. dr. Amela Lukač-Zoranić.

„Mi nismo ovdje čuli da li toplana imajući u obzir da ove godine imamo na desetine novih zgrada, ima kapaciteta da se sa grijanjem ne desi ono što se dešava sa parking mjestom a vi znate koliko je to ozbiljnije iako je ovo sa parking mjestima jako ozbiljno ali može da se riješi sa 9 ili 10 hiljada eura.“, naglašava dr. Admir Muratović.

„U Subotici je ovih dana također razgovarano na nivou gradske toplane i Gradske uprave i donešena je odluka da cijena ovog varijabilnog dijela bude slična kao kod nas ali je ogromna razlika ovaj fiski dio gdje je tamo donešeno da je to 27, nešto dinara. Uvažena gospodo, imaju 10.000 dinara u prosjeku veće zarade a duplo manju cijenu grijanja po kvadratnom metru u odnosu na Novi Pazar. Ja vas pitam, ko smije izać pred građane da im objasni kako to u istoj državi sa sličnim energentima, u različitom balansu zarada neko na jugozapadu Srbije smije građanima da naplati duplo veću cijenu grijanja u odnosu na sjever zemlje.“, istakao Edin Zećirović.

Usvojena je odluka o uslovima i načinima snabdijevanja toplotnom energijom, prema kojoj će sezona grijanja u Novom Pazaru moći da traje od 20. septembra do 10. maja sledeće godine, ukoliko temperatura u gradu tri dana uzastopno ne bude viša od 12 stepeni.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA