Home Vijesti Demir Spica – od najtalentovanijeg omladinca u fudbalu, do jednog od najboljih...

Demir Spica – od najtalentovanijeg omladinca u fudbalu, do jednog od najboljih kondicionih trenera

1006
0

Oni malo stariji dobro pamte jednog mladića koji je u omladinskom pogonu blistao u dresu Crvene Zvezde. Onda kada su svi očekivali da u javnost kao prvotimac briljira ugovorom za neki od najjačih evropskih klubova, Demir Spica nestao je sa fudbalskog tla. I dan danas kruže priče i evociraju se sjećanja kakav je fudbalski potencijal bio, n’o ono čime se danas bavi donijelo mu je još više uspjeha i još veći renome. Lekcija je da pravi profesionalac uvijek može opstati na sportskom tlu. Danas važi za jednog od najboljih kondicionih trenera, a mnoga zvučna imena domaće, ali i inostrane sportske scene kondiciono su se spremala kod njega. Od svih najzvučnije svojevremeno kapiten turske reprezentacije i sadašnji fudbaler Fenerbahčea Ozan Tufan. Pored njega, naši talenti Erhan Mašović, Enver Alivodić, Irfan Hamzagić i mnogio drugi. Poznat kao pravi prijatelj, domaćin i profesionalac dočekao nas je na nivou na jutrošnjem treningu i govorio o svom putu do kondicionog trenera, iskustvima sa profesionalcima, te dao odgovore na neke dileme, a koje se tiču brojnih fizičkih tegoba onih koji nisu sportisti ili profesionalci. Svako može doći do idealne figure i biti zadovoljan svojom fizičkom spremnošću i izgledom, ali mora promijeniti način života, mora živjeti po pravilima. Dijete ne postoje, istakao je on.

Da bi se jedan sportista doveo na pravi nivo spremnosti potrebno je testiranje kojim će se uočiti njegove slabosti i prvo se fokusirati da se one isprave, a onda raditi i na usavršavanju onih boljih strana jednog profesionalca.

Kada je u pitanju igrački kadar i spremnost sportista u većim klubovima, tu se sa treninzima snage počinje vrlo rano, sa čak osam ili deset godina, dok je kod nas slučaj drukčiji, navodi Demir Spica.

Cijeli razgovor, te pregršt dobrih savjeta i smjernica kako raditi na sebi pogledajte u večerašnjem izdanju emisije “Iz svijeta sporta” na Sandžak televiziji.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA