Home Vijesti Usvojen plan detaljne regulacije za rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin

Usvojen plan detaljne regulacije za rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin

556
0

Odbornici su na sjednici Skupštine grada Novog Pazara jednoglasno usvojili plan detaljne regulacije za rekonstrukciju puta Novi Pazar- Tutin, za dionicu na teritoriji grada Novog Pazara, koji će, kako je ranije najavljeno, zvanično početi naredne nedelje i trajati dvije godine.

Radove će izvoditi turska kompanija “Tašjapi”, u vrijednosti 24 miliona eura koji su obezbijeđeni kreditom Turske, a koji će u narednim godinama vraćati građani Sandžaka po kreditnoj stopi od 2,5%. Često je u javnosti plasirana informacija da je rekonstrukcija puta zapravo donacija Republike Turske, na šta su tokom sjednice reagovali odbornici Stranke pravde i pomirenja.

“Pošto se najavljuje, odnosno reklamira ta ljubav Turske prema Sandžaku svih ovih godina, ja sam stvarno mislio da je donacija jer čim se toliko volimo najvjerovatnije da treba nešto da nam se donira, kad ono ja nisam u pravu, to je jako ozbiljan kredit koji hoće plaćati država Srbija ali preko leđa građana Srbije a između ostalog ja znam kako plaćaju građani Pazara struju i za koga plaćaju struju u okruženju i gotovo da sam siguran da će naša rata turskog kredita mnogo biti veća od rate svih ostalih građana”, istakao dr. Muratović.

“Ovdje se postavlja pitanje, odnosno manipuliše se sa tim da naša odbornička grupa ima nešto protiv kreditiranja puteva u Sandžaku, daleko od toga da ima. Nemamo mi ništa protiv izgradnje puteva u Sandžaku ali imamo protiv toga kako se postavlja odnos građana prema nekom ko im gradi te puteve, mi te puteve zaslužujemo i trebali smo ih imati još prije 30 godina. Hvala svakom onom ko je učinio da se stvari pomaknu s mrtve tačke i da krenemo u nekom drugom smjeru. Maloprije je ovdje jedan moj kolega govorio o tome kako će to vraćati građani Srbije pa i nije važno, ja taman pomislih obzirom da su dobili značajan broj glasova na fonu samoopredjeljenja, rekoh možda su pri kraju tog samoopredjeljenja pa će se samoopredijelit, pa građani Sandžaka neće plaćat ništa, međutim čini mi se da im je to bila jeftina politika, za tri dana ona je prošla a krediti i obaveze građana ostaće, odnosno mi ćemo plaćati taj put višestruko u odnosu na to kako smo mogli da ga platimo nekad.“, naglasio Edin Zećirović.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Edin Zećirović kazao da je pokušao da utiče da se trasa puta ispravi kako bi se brže stizalo od Novog Pazara do Tutina, međutim lokalne samoouprave nisu imale sluha.

“Ono što ja znam jeste da smo pokušali sa nivoa Ministarstva da animiramo lokalne samouprave, ja sam u nekoliko navrata pokušao da zakažem sastanak sa gradonačelnikom, nisam nažalost imao mogućnosti da to i dobijem a sve u pravcu toga da se poveća ta projektovana brzina saobraćaja sa 40 na 60km/h, da bismo dobili put kakav treba da bude jedan put državne kategorizacije a vezano za eksproprijaciju zemljišta, odnosno za uključivanje lokalnih samouprava u proces eksproprijacije zemljišta gdje bi se naravno uz adekvatnu novčanu nadoknadu izvršila eksproprijacija, ispravili svi ti radiosi krivina, odnosno dobili jednu novu trasu sa svim elementima puta kakav zaslužuje put državne kategorizacije za evropski Novi Pazar u 21. vijeku, nažalost nismo imali sa druge strane sagovornika.”, zaključio Edin Zećirović.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – Anel Nezović