Home Vijesti Organiziran protest “Pazar bez nasilja policije”

Organiziran protest “Pazar bez nasilja policije”

228
0

U Novom Pazaru organizirana je mirna protestna šetnja zbog učestalog nasilja pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Srbije prema građanima u sandžačkim mjestima. Građani su se okupili kod Sebilja nakon čega su šetali od centra grada do zgrade Policijske Uprave Novi Pazar.

Na skupu su istaknute poruke i transparenti s jasnim porukama državi i državnim organima, ali i društvu naglašava žrtva policijskog nasilja Edin Hadžović.

“Korubu od banane na ulazu sam im ostavio zbog njihovih fora koje koriste, svakog koga istuku oni kažu oklizao se na bananu, sad smo im stavili da se oni malo poklizaju. Ovaj protest ne znači samo meni već i svim ljudima, da prestanu da ćute, da uvijek kažu istinu i da isteraju pravdu, nije sve u ćutnji. Samo da se što više građana ovo podrži i da se priča istina.“, istakao Edin Hadžović.

Građani koji su podržali protest istakli da institucije sistema ne funkcionišu na adekvatan način.

„Naročito one koje treba da brinu o bezbijednosti i sigurnosti građana i što imamo previše neriješenih slučajeva nasilja i što u poslednje vrijeme imamo sve češće situacije u kojima su institucije ili predstavnici institucija ti koji čine nasilje i tome treba da se suprostavimo kao građani, da zatražimo da institucije rade u skladu sa svojim mandatom i da ne ugrožavaju prava građana na ovako eklatantne načine “, istakla Zibija Šarenkapić.

Podsjećamo da je PU Novi Pazar ranije saopštila da su Hadžovića uhapsili zbog kako je nevedeno postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Iz MUP-a tvrde da je Hadžvoić u jednom lokalu u centru Novog Pazara prijetio policijskom službeniku koji je sa patrolom postupao po prijavi građana da je došlo do narušavanja javnog reda i mira zbog čega mu je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden tužilaštvu.

Sa druge strane Hadžović naglasio da nakon ovog protesta neće odustati te da ukoliko ovaj protest ne bude imao neke efikasnosti, bit će organizirano još ovakvih skupova.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA