Home Vijesti Gost emisije “Poslije ručka” na Happy TV akademik Muamer Zukorlić

Gost emisije “Poslije ručka” na Happy TV akademik Muamer Zukorlić

710
0

Gosti emisije “Poslije ručka” na Happy televiziji bili su predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić, teolog Miloš Stojković kao i Miroljub Petrović iz Instituta za prirodnu medicinu. Govorilo se na niz tema kao što su: “Da li je Biblija Božija Riječ?”, “Koliko je Islam dio Srbije”, “Da li samozvani “Božiji ratnici” diskredituju Islam?”, “Do kakvih problema i situacija mogu dovesti pogrešna tumačenja vjerskih knjiga?”.

Na samom početku svog izlaganja akademik Zukorlić istakao je da nikada nisu niti će postojati zločini počinjeni idejom vjere.

“Ne postoje zločini počinjeni idejom vjere, odmah vas moram ispraviti i morate odustati od te formulacije, jer je preteška i netačna.  Postoje razni oblici zloupotrebe vjere, pa čak i u svrhu zločina – to postoji, ali sa idejom vjere to je već neprecizno i veoma pogrešno. Dakle, vjera kao lični osjećaj sa emocijom i sviješću prema Bogu ili vjera kao konvencionalna religija pogotovu nebeska religija niti jedna od tri takve u svojoj teoriji apsolutno nemaju prostora za zločin”, istakao je Zukorlić.

Kada je riječ o pojedincima koji diskredituju vjeru, kako ih nazva voditeljica “Božiji ratnici”, akademik Zukorlić je istakao da je pogrešno imati površne pristupe, te određene stavove prihvatiti ili odbaciti u potpunosti.

“Kao i sve drugo, pogrešno je imati površne pristupe. Pogrešno je i bilo šta u potpunosti odbaciti ili u potpunosti prihvatiti. Svaka ideja i svaka ideologija, bila ona religijska, politička, kulturna svaka od njih ima svoje borce. Da li su oni tipični ratnici ili neka druga vrsta boraca, uglavnom svaka ideja ima svoje ratnike. Tipičan ratnik je onaj koji nosi oružije, ali postoje i druge vrste borbi i boraca za određenu ideju. Potpuno je pogrešno sada reći da su, samo zato što se vezuju za jednu vjeru, ratnici problem sam po sebi, jer potpuno istom metodologijom i metodikom, retorikom i tehnikom raspolažu i koriste svi mogući agitatori vojske i vojnika za bilo koju ideju. Hoću reći sljedeće, to što je neko država i što ima ustav, to etički ne znači ništa. Ja govorim sada o suštini, o etičkom i duhovnom aspektu, kada jedna velika ili mala zemlja, a najčešće to rade velike i imperijalne, regrutuju vojnike za neku intervenciju ili neke vojne tačke u svijetu, ona koristi apsolutno iste metode u pogledu dizanja morala, u pogledu borbenog morala i ubjeđivanja nekoga da bi on krenuo sa svojom zastavom, svoje zemlje da ratuje protiv nekoga u nekoj zemlji. Isti je metod, samo što se u toj tzv. legalnoj varijatni to zove patriotizam, a u drugoj se to recimo zove fanatizam, tako da je pogrešno neke stvari pojednostavljivati. Naravno, tamo gdje postoji određena državna odgovornost, ustav i pravila, tu je manji prostor za zloupotrebe, ali isto tako i ne dovoljno mali da ih ne bi bilo”, kazao je akademik Zukorlić.

Ekstremno gladan čovjek postaje ekstremno opasan. Ekstremna bijeda proizvodi ekstremne refleksije, pa se onda može svašta očekivati od onih nad kojima se sprovode geopolitičke igre.

“Imam nekoliko studija. Imam studiju “Historija nasilja”. Dakle, uzmite Staljina, uzmite par ovih zapadnih neuspjelih imperija Belgiju, Holandiju, Španiju i tako dalje, pa oni su ubili više ljudi nego svi teroristi svijeta zadnjih 50 godina. Ako hoćete i želite istinu, onda morate imati širok pogled i komparativno uporediti stvari. Ukoliko pustite ili radite na tome da držite pod šapom ove jadne narode u toj sirotinji i bijedi i imate još neke stvari koje su paradoksalne. Imate pod najrigidnijim režimom Talibana i tako dalje, do 30 puta pada proizvodnja droga, opijuma i tako dalje. Nakon što se ruši talibanski režim i dođu zapadne ove ili one uvećava se do 30 puta. O čemu se zapravo ovdje radi? Radi se o geopolitičkim igrama. Tamo su strašne stvari otkrivene i postoje u tim geopolitičkim igrama sa tom sirotinom, bijedom i tim jadnicima koje ostavite bez hljeba, gladne i žedne u toj pustinji još da mu nije te duhovnosti, pa i ekstremne i čega god on na tome preživljava. I drugo, ekstremno proizvodi ekstremno. Ekstremno gladan je ekstremno opasan. Ekstremna bijeda proizvodi ekstremne refleksije i onda se sve može očekivati”, rekao je akademik Muamer Zukorlić.

Cijelu emisiju možete pogledati u nastavku objave:

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: Printscreen