Predstavnici Mešihata na Konferenciji MRV-a u Sarajevu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH, 25-26. septembra 2019. održava se prva Regionalna konferencija pod nazivom: “Očuvanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja – podrška osobama koje su preživjele ratne zločine”.
Konferencija je otvorene prisustvom i obraćanjem čelnika i članova MRV-a u Bosni, ambasadora V. Britanije, predstavnika organizacija UN-a, te predstavnika vjerskih zajednica iz regiona: Srbije i Sandžaka, Hrvatske, Kosova itd., kao i čelnika i predstavnika različitih organizacija civilnog društva iz Bosne i okruženja.
Aktivno učešće na konferenciji imali su predstavnici Mešihata IZ-e u Srbiji: dr. Rešad ef. Plojović, dr. Enver ef. Gicić – dekan FIS-a i Sead ef. Šaćirović – imam Islamskog centra u Beogradu. U svojim izlaganjima predstavnici Mešihata su naglasili važnost postojanja tijela koje okuplja sve vjerske zajednice na jednom prostoru, te pokretanja važnih tema koje niko drugi ne želi pokrenuti. Također, prenijili su iskustvo Islamske zajednice u Srbiji, probleme i izazove pred kojima se nalazila, koji su je trebali pokolebati na putu očuvanja mira i izgradnje povjerenja i pomirenja, naglasivši da je za sve to potrebna potpuna istina o svemu što se dešavalo i poštovanje svih žrtava i njihovih porodica, bilo da su mrtvi ili žive sa svojim traumama, te opredjeljenje i nastojanje da se svi zločini i zločinci kazne.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img