Kandidat za Reisu-l-ulemu muftija Zukorlić otvorio naučnu konferenciju u Sarajevu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pod pokroviteljstvom akademika Muamera Zukorlića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH g. Željka Komšića 25. i 26. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održana je naučna konferencija sa međunarodnim učešćem “Vjerski turizam i teologija”.

Na konferenciji u organizaciji Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica i Fakulteta za islamske studije, ućešće je uzelo preko 60 izlagača i ostalih učesnika koji su predstavili 19 naučnih radova.

Konferenciju su otvorili prof. dr. Marijana Šećibović, dekan Visoke škole za turizam i menadžment Konjic, prof. dr. Admir Muratović prodekan Fakulteta za islamske studije, kao suorganizatori konferencije.

U ime predstavnika javnih institucija obraćanje su imali ambasadori Ruske Federacije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i predstavnica ambasade Hrvatske.

Sa posebnom pažnjom je propraćeno obraćanje glavnog gosta, a ujedno i pokrovitelja konferencije, generalnog sektretara BANU, akademika Muamera Zukorlića. On je posebno naglasio da i pored činjenice da nije uobičajeno da akademije nauka učestvuju, u ovom svojstvu, na ovakvim skupovima, ipak važnost teme, poštujući zalaganje organizatora odlučio se na ovaj čin.

U kontekstu kur’ansko-hadiskih principa o potrebi upoznavanja različitosti kroz putovanje po svijetu, akademik Zukorlić je naglasio važnost naučnog angažmana na ovu važnu temu, koja je aktualna uvijek, posebno u kontekstu novih migracionih trendova kada je potrebno biti na visini zadatka i te ljude koji zbog nečega što u mjestu svog rođenja nemaju, odlaze onamo gdje “ima viška”, tretirati onako kako oni to zaslužuju.

Dr. Admir Muratović je, drugog dana konferencije imao izlaganje koatorskog rada autora sa dr. Amelom Muratović na temu „Uloga Islamske zajednice u Srbiji u očuvanju i afirmaciji postojeće, kao i izgradnji nove vjerske infrastrukture u Novom Pazaru i okolini sa posebnim osvrtom na predškolsku ustanovu ‘Reuda’ i Islamski centar u Delimeđu“.

Konferenciju su zatvorili sa predstavljanjem zaključaka prof. dr. Refik Šećibović, prof. dr. Marijana Šećibović i prof. dr. Admir Muratović.

izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img