Nastavljeno suđenje u predmetu „Štrpci“: Divljački gurali putnike niz prugu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje za zločin u Štrpcima ispitivanjem tri svjedoka, koji su potvrdili da su videli kako unifromisana lica izvoze ljude iz voza, objavio je na internet izdanju list “Danas”.

Podsjetimo, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su 27. februara 1993. na željezničkoj stanici u Štrpcima u BiH iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti.

U oktobru 2018. Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika VRS za ovaj zločin – Gojka Lukića, Duška i Ljubiše Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić. Svjedoci koji su danas svjedočili bili su prisutni u vozu kada se desila otmica.

Željko Radojičić, koji je bio mašinovođa voza, rekao je da je dobio signal da stane u stanici Štrpci, te da je primjetio grupu različito uniformisanih lica kako sede na ogradi stanice. Kada je zaustavio voz, dodao je svjedok, najpre je otpravnik vozova ušao u lokomotivu i rekao mu da će mu „dati papire kada ovi završe“. Radojičić je rekao i da su njega legitimisala dva lica, da je video kako naoružana lica izvode ljude iz voza, te da među njima nije primetio žensku osobu.

Nakon pauze, svjedočio je Zoran Bogetić, koji je izjavio da su iz njegovog kupea uniformisana lica, koja su ličila na komandose, izvela jednog muškarca. Dodao je da su tom muškarcu rekli da se pakuje, i da su ga izgurali iz voza.

„Video sam kako guraju te nesrećnike niz prugu. Grubo su ih provodili, divljački“, rekao je Bogetić, navodeći da je video kako sprovode i jednog tamnoputog muškarca, prenosi Danas.

Zoran Pantović, koji je takođe putovao tim vozom, rekao je da su uniformisana lica iz njegovog kupea izveli putnika Ismeta Babačića s kojim je prethodno razgovarao. Nije siguran, ali misli da je među uniformisanim licima video i jednu žensku osobu.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih.

Oteti i ubijeni su bili iz Prijepolja, Berana, Bijelog Polja i Podgorice. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Žrtve zločina u Štrpcima su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Dosad su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Suđenje za zločin u Štrpcina počelo je nakon 26 godina od njegovog izvršenja, početkom marta 2019. godine.

Izvor: danas.rs, SNews

Foto: arhiv, SNews

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img