Home Vijesti Dr. Ferid Bulić na godišnjem zasijedanju u Varšavi

Dr. Ferid Bulić na godišnjem zasijedanju u Varšavi

339
0

Dana 19.09.2019. godine dr. Ferid Bulić obratio se kao predstavnik Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije na sastanku u Varšavi na skupu za implementaciju ljudske dimenzije zemalja članica OEBS-a. na temu „vladavina prava, sloboda mišljenja, savjesti, religije, zaštita ljudskih prava, tolerancija i nediskriminacija“.

Dr. Bulić se obratio govoreći o vladavini prava, o izazovima i rizicima koji postoje u vremenu u kojem se nalazimo te merama koje sprovodi Republika Srbija u procesu demokratizacije društva, vladavini prava i ljudskim pravima, kako bi svi građani koji u njoj žive, imali jednak pravni tretman.

Također je govorio o značaju crkava i verskih zajednica koje propagiraju mir, toleranciju i suživot kao suštinu religije te o njihovom uticaju na formiranje zdrave društvene zajednice te značaju projekta uspostave međuverskog dijaloga između tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, regionu i međunarodnom planu radi prožimanja različitih kultura, promocije verske tolerancije, dijaloga i saradnje kako bi se štitila i unapredila ljudska prava.

Na kraju je zaključio da samo u zdravom i harmičnom društvu zasnovanom na univerzalnim vrijednostima, vladavini prava u kojem svi društveni činioci vrše svoju misiju kao što su državne institucije, crkve i verske zajednice, akademska zajednica i druge organizacije moguće je delovati u pravcu zaštite ljudskih prava i vladavini prava.

Godišnji sastanak koji se organizira u organizacije Kancelarija za deokratske institucije i ljudska Prava (ODIHR). Na skupu prisustvuju predstavnici 57 država članica OEBS-a, partnera za saradnju, OEBS-ovih struktura, građanskih i međunarodnih organizacija.