Home Vijesti Rezultat novog rukovodstva BNV: Krah nastave na bosanskom!

Rezultat novog rukovodstva BNV: Krah nastave na bosanskom!

490
0

Izjava lidera SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin da se u Sandžaku sprovodi aktivna i agresivna diskriminacija nad Bošnjacima prilikom upisa djece u vaspitno- obrazovne ustanove ustvari predstavlja pokušaj da se nesposobnost kadrova ove stranke u Bošnjačkom nacionalnom vijeću adresira na državu Srbiju i njene organe, prenosi Sandžačke.rs.

Podsjećamo, Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da je ove godine broj učenika koji su upisali nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru dijametralno suprotan nacionalnoj strukturi stanovništva, koju prema posljednjem popisu čini oko 80 odsto Bošnjaka.

On je optužio zaposlene u vaspitno- obrazovnim ustanovama da su u većini slučajeva bošnjačku djecu upisivali na nematernji- srpski jezik bez znanja njihovih roditelja.

“Upis djece na nastavu na nematernjem jeziku je moguć samo uz pisani zahtjev oba roditelja, kojim svesno uskraćuju pravo svom djetetu na razvoj svog identiteta koje su stekli rođenjem“, rekao je Ugljanin.

On je zatražio od rukovodioca i zapošljenih u ovim ustanovama da do kraja ovog mjeseca isprave svoje greške, jer će u suprotnom pokrenuti postupke protiv svakog pojedinca pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Odgovornost države i ove školske godine prisutna je ni manje ni više nego u prethodnom periodu, no ovakav rezultat malog broja upisane djece je u direktnoj vezi sa odstranjivanjem najboljih bošnjačkih kadrova u BNV koji su u prošlom periodu nosili cio ovaj proces.

Kada na ključne pozicije dođu nestručni i nekompetentni kadrovi bez kredibiliteta, onda je ovakav rezultat sasvim očekivan. Posebno onda kada ti kadrovi dolaze iz stranke koja u svom djelovanju više pažnje posvećuje albanskom nego bošnjačkom identitetu.

I da skandal bude još veći, dok nastava na bosanskom jeziku doživljava najniži stepen odziva učenika od njenog uvođenja 2013. godine, predsjednica BNV Jasmina Curić nalazi se na proputovanju kroz gradove Turske, čime jasno pokazuje svoj odnos prema ovom aktuelnom problemu.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević kazao je danas da o djeci i jeziku kao i koju će nastavu pohađati odulučuju isključivo roditelji a ne političari. Kazao je da se većina roditelja bošnjačke djece u Novom Pazaru odlučila za nastavu na srpskom jeziku i da direktori škola to poštuju.

SANA / Sandžačke.rs