Home Vijesti Prof. Ćamil Juković već treći dan štrajkuje glađu

Prof. Ćamil Juković već treći dan štrajkuje glađu

340
0

Samo što se navršila godina otkako je prof. Ćamil Juković pravdu tražio ispred Gradske uprave u Novom Pazaru sada se odlučio na najradikalniji korak. Već tri dana štrajkuje glađu mada, kaže, ne misli ni da će na ovaj način doći do svojih prava.

-Naglasio sam da pokušam probuditi savjest tamo gdje je nema.

Novopazarski profesor, slučajni prolaznik, kolateralna je žrtva obračuna pristalica SDA i SDP u jesen 2004. godine u naselju Parice. Dok se kretao trotoarom, spašavajući djevojčice, zalutali metak pogodio ga je u kičmu. Vezan za invalidska kolica, stalno je smješten u Specijalnoj bolnici Novopazarska banja. Ni dan danas ne zna se čiji ga je metak pogodio niti je iko kažnjen.

-Jedino oružje koje mi je ostalo da se borim za svoja prava je štrajk. Nemam drugog jer sve sam iscrpio- i zahtjeve, i molbe i štrajk na centru. Još jedino ovo mi je preostalo. To mi je zadnji pokušaj. Ako uspijem, uspijem. Mislim da će i kod građana ovo izazvati revolt jer Ćamil je nastradao ali nije se sa Ćamilom završilo stradanje. Sutra može i da bude neko od ovih koji misle da vedre i oblače ili neko njihov. Imaju djecu, imaju porodice a ja sam na pravdi Boga stradao, kaže prof. Juković

Dosad nikakve satisfakcije za nedužnog profesora koji i sad poručuje da od Grada i institucija ne traži milostinju, već pravdu. Međutim, za sve ove godine Jedina pojašnjenja bila su, između ostalih,  da za pomoć profesoru Jukoviću “nema zakonskih mogućnosti”. Iz SDA i SDP-a tvrdnje da metak nije došao iz njihovih redova na način da je profesor stradao spletom nesretnih okolnosti.