Home Vijesti Muftija dr. Dudić na tribini “30 godina zajedno u činjenju dobra” u...

Muftija dr. Dudić na tribini “30 godina zajedno u činjenju dobra” u Berlinu

357
0

U okviru trodnevne posjete Berlinu, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbji muftija dr. Mevlud ef. Dudić govorio je na tribini “30 godina zajedno u činjenju dobra”, u povodu tridesetogodišnjice od osnivanja Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu 1989. godine.

Imam Advan ef. Ljevaković uveo je prisutne u temu i najavio izlagača.

Muftija Dudić je govorio o razvojnom putu Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji. Govorio je o svim poteškoćama i nedaćama kroz koje je prolazila Islamska zajednica i njeni predvodnici u daljoj ali i skorijoj prošlosti.

Muftija je kazao da jako puno dugujemo našim imamima u prošlosti i sadašnjosti, jer su zapravo imami očuvali žeravicu islama i snosili velike posljedice zbog toga što nisu htjeli skrenuti s božijeg puta.

Muftija je potom predstavio razvojni put Islamske zajednice Sandžaka u proteklih 25 godina, od kada je nastala lepeza ustanova pobrazovnih, humanitarnih, medijskih i dr.

“Devedesete godine u Sandžaku nismo imali niti jednog hafiza. Čitao sam negdje da nije džaiz živjeti u mjestu koje nema hafiza, doktora i džamiju. Zahvalni smo Svevišnjem što od osnivanja Škole Kur’ana do danas imamo preko trideset hafiza Kur’ana koji su položili pred komisijom hifz, od kojih njih petnaest klanja teraviju sa hatmom.” – kazao je Muftija.

Pored važnosti Škole Kur’ana Muftija je govorio i o osnivanju i razvoju Mekteba, Medrese i Fakulteta, pogotovo odjeljenja ženske medrese. Zasigurno su ustanove koje smo osnivali izmijenile sveukupan do tada poremećen sistem vrijednosti u Sandžaku, zaključio je Muftija.

“Kada smo osnovali Medresu, kazali su nikad Vam je nećemo priznat. Pa kada smo osnovali Mekteb, rekli su – priznajemo Vam medresu nemojte mekteb to samo država može. Pa kad smo osnovali Fakultet rekli su nam – e priznajemo i mekteb i medresu nemopjte Fakultet to može samo država. Pa kada smo osnovali Unvierzitet – rekli su – sve vam prizanjemo nemojte samo Univerzitet.” – govorio je Muftija.

Sve to su bili razlozi da 2007. organiziraju puč i naprave “svojeg hodžu”.

“Jer nama nisu mogli da naređuju. Nas nisu mogli da drže na čiviluk. Pa da nam dirikuju šta smijemo a šta ne.” – kazao je Muftija.

Muftija je kazao da je Islamska zajednica osnovala i Centar za humanitarni rad Hajrat i Vakufske kuhinje.

“Svakoga dana se 2000 ljudi hrani besplatno u tim kuhinjama. Pokušavamo da olakšamo ljudima. Ali stanje je i dalje teško, i dalje nam narod odlazi, napušta svoje toprake” – zaključuje Muftija.

Muftija je na kraju govora čestitao jubilej džematu i efendiji, te proučio dovu Uzvišenom gospodaru da nagradi Advan efendiju, sve vakife i aktiviste ovog džemata, koji služi svima nama na ponos i čast.

Imam IKB-a u Berlinu Advan ef. je na kraju kazao da nema sreće i Božjeg zadovoljstva za pojedinca, muslimana, Bošnjaka bez zajednice i džemata, te da muslimani moraju biti jedinstveniji i više upućeni jedni na druge u budućnosti.