Home Vijesti Poslanički klub LDP-SDA predložio Zakon o istopolnim brakovima u Srbiji

Poslanički klub LDP-SDA predložio Zakon o istopolnim brakovima u Srbiji

475
0

Poslanička grupa Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke demokratske akcije Sandžaka uputila je Skupštini Srbije prijedloge zakona kojim se traži da istopolni partneri u Srbiji mogu da se vjenčavaju i da usvajaju djecu.

Prijedloge zakona koji regulišu ova pitanja, pred narodnim poslanicima predstavila je Nataša Micić. Ona je juče u Narodnoj skupštini zatražila usvajanje ovih zakona kako bi se omogućila veća prava pripadnicima LGBT osoba u Srbiji.

Želimo da LGBT osobe imaju šansu za dostojanstven život. Niko nema štetu od donošenja ovakvih zakonskih rješenja, nikome život sutra neće biti lošiji kada se ovi zakoni usvoje, a mnogima će otvoriti potpuno nove životne perspektive i eliminisati probleme koji su im onemogućavali normalan život – kazala je Micić.

Predloženi su Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama, Zakon o rodnom identitetu i Izmjene i dopune Porodičnog zakona, a njima bi se, navode iz LDP-LSV-SDA Sandžaka osim registrovanja istopolnih zajednica i usvajanja djece, regulisale i pravne posljedice prilikom promjene pola.

Izvor: Sandžak PRESS