Home Vijesti VLADA PRELOMILA – Minimalac sa 27.000 dinara ide na 30.022 dinara, od...

VLADA PRELOMILA – Minimalac sa 27.000 dinara ide na 30.022 dinara, od Nove godine olakšice i za privredu

312
0

Vlada Srbije je presekla – minimalna zarada od naredne godine biće povjećana sa 155,3 na 172,5 dinara po satu. To je povjećanje od 11,1 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac. Oko 350.000 radnika koji su u ovoj godini radili za minimalac od oko 27.000 dinara od naredne godine praktično će u novčaniku imati 3.000 dinara više, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vladi.

“Ovo je najveće povećanje zarade ikada u Srbiji. Tako ćemo iduće godine rasteretiti i privredu za doprinose u ukupnom iznosu od 13,1 milijardu dinara (111 miliona evra)”. I prošle godine smo u sličnom iznosu rasteretili privredu, nastavljamo sa praksom da smanjujemo opterećenje na zarade, ovaj put od januara u iznosu od 61 odsto i s time nastavljamo i u narednom periodu”, rekao je ministar finansija Siniša Mali posle sednice Socijalno-ekonomskog savjeta.

Ministar je najavio i povećanje neoporezivog dela zarade sa 15.300 na 16.300 dinara, kao i smanjenje doprinosa za PIO fond na teret poslodavaca za 0,5 odsto.

Ministar rada Zoran Đorđević rekao je da je želja bila da se dođe do povjećanja minimalca, imajući u vidu da je cilj da to osjete i drugi građani, odnosno da se to osjeti i kroz povjećanje plata i penzija.

“Cilj nam je bolji standard svih građana”, rekao je Đorđević i dodao da se nada da će iduće godine biti novog povećanja minimalca, a sve u cilju da se dostigne minimalna potrošačka korpa, ali i da se prestigne.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da ovo jeste kvalitetno povjećanje minimalca, ali da sindikalci nisu zadovoljni jer je ranije dogovoreno da će minimalna zarada u slijedećoj godini dostići nivo minimalne potrošačke korpe, što ovakvim povećanjem nije moguće.

“Ovo je zaista jedan veliki i kvalitetan pomak kada je u pitanju minimalna visina zarade. Opet, sa druge strane ne prihvatamo da je ovo rasterećenje i nismo zadovoljni”, kazao je Ljubisav Orbović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Minimalna cijena rada utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

SANA