Izgradnja vakufske kuće u Dugoj Poljani

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon stotina godina uzimanja vakufa u čaršiji u centru Duge Poljane i nakon što je džamija ostala bez ijednog vakufskog dobra izgradnja Islamskog centra predstavlja zaokret. Konačno se počelo graditi za džamiju, pomoćne objekte bit će podrška za njeno održavanje.  U izgradnji se itekako odmaklo

-Ukrovili smo vakufsku zgradu, ostalo je još  da dođe ekipa limara i da postavi lim. Što se tiče unutrašnjih radova i tu je sve odrađeno, omalterisana zgrada, odrađen estriš, a u Pazaru smo obezbijedili sanitarije i pločice, kaže Berin ef. Ljajić gl.imam  Medžlisa IZ Sjenica

U prizemlju su planirana dva vakufska lokala gdje će se, kako kaže, napraviti samoodrživi sistem finansiranja džamije. Na prvom spratu planirana je učionica Škole Kur’ana, na drugom spratu tzv.musafirska soba duboko ukorijenjena u tradiciju Bošnjaka dok je u potkrovlju planiran džematski etno klub.

-Trebamo da imamo tehničke mogućnosti za manifestacije, druženje. Sve štp se dešava trenutno je u okviru džamije što nekad nije dovoljno. Tako da smo namjesnski ostavili potkrovlje u etno stilu, bošnjačkom i orijentalnom s minderlucima, sećijama nešto što će biti novina u ovim krajevima.

Prizemlje objekta bit će otvoreno do kraja mjeseca, a prva noć ramazanskog Bajrama bit će, vjeruje, u džematskom etno klubu.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img