Home Vijesti Policijska uprava Novi Pazar o “Gej paradi”: Za nedjelju nisu planirani nikakvi...

Policijska uprava Novi Pazar o “Gej paradi”: Za nedjelju nisu planirani nikakvi javni skupovi

482
0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Pod naslovom “Zajedno Bošnjaci i Srbi i svi ostali”, na Fejsbuk stranici “Stari dedo” koju prati veći broj korisnika ove društvene mreže sinoć je objavljen apel na miran protest protiv održavanja “LGBT šetnje” u nedjelju, 15. septembra u Novom Pazaru. Ovaj apel je podijelio veći broj korisnika iz Novog Pazara.

Međutim, Agenciji SANA su u Policijskoj upravi ovog grada kazali da, prema njihovim saznanjima, za nedjelju nisu planirani i nisu prijavljeni nikakvi javni skupovi.

Podsjećamo da su LGBT aktivisti za 2. septembar bili prijavili održavanje skupa u Novom Pazaru ali su odustali nakon što im je iz PU Novi Pazar predočeno da ne postoje uslovi za održavanje takvog skupa.

U Novom Pazaru je istog dana nekoliko desetina mladih ljudi protestovalo protiv održavanja šetnje homoseksualaca, odnosno LGBT aktivista.

U međuvremenu na društvenim mrežama pojavile su se reakcije LGBT aktivista i organizatora Beogradskog prajda 2019. na neodržavanje šetnje u Novom Pazaru, kao i stranica internet gejsandzak.wordpress.com i profil @gejsandzak na twitteru.

U okviru Prajd karavana u Srbiji su do sada održane šetnje gradskim ulicama u Kraljevu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu i prije tri dana u Šapcu. Organizatori ovih skupova su Beograd Prajd 2019. i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) iz Beograda. Pored Novog Pazara sličan skup, nakon protesta nekoliko deseina mladića, nije održan ni u Valjevu.